TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Некатегоризовано

ĐURIĆ: “BRISELSKI SPORAZUME, POČIVAJ U MIRU. DOBRO JUTRO, APARTHEJDE

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić rekao je da je Briselski sporazum mrtav i da je na KiM zavladao aparthejd, jer su danas u Severnoj Mitrovici predstavnici kosovskih Srba u gradskoj skupštini zamenjeni predstavnicima kosovskih Albanaca.

“Briselski sporazume, počivaj u miru. Dobro jutro, aparthejde”, rekao je Đurić.

U Skupštini opštine Severna Mitrovica ranije danas je zakletvu položilo 16 novih odbornika od kojih je samo jedan Srbin.

Nakon što su Srbi napustili kosovske institucije, CIK u Prištini je odobrila zamenu odbornika u Skupštini opštine Severna Mitrovica, gde su sada u većini Albanci.

UGLJANIN: MI SMO SAMO ZAMENA, SRPSKOJ ZAJEDNICI PRIPADA VLAST

(AP Photo/Bojan Slavkovic)

Novoizabrani predsednik Skupštine opštine Severna Mitrovica Nedžat Ugljanin, izjavio je danas posle sednice Skupštine da će se ovaj saziv do izbora u aprilu što je manje moguće baviti političkim pitanjima, a u interesu svih zajednica.

Ugljanin, koji je predstavnik Bošnjaka, istakao je da izvršna, pa i zakonodavna vlast, pripada srpskoj zajednici i da manjinskoj ne pripada da se brine o većinskoj zajednici, jer to oni treba da rade,

“Mi smo došli u kuću bez domaćina. Znamo da većinska zajednica treba da bude domaćin u ovakvoj situaciji, ali nismo mi krivi za nju”, rekao je Ugljanin.

Kako je kazao, novi saziv Skupštine opštine Severna Mitrovica će čekati april da se formira izvršna vlast.

“Ovako samo zakonodavna vlast, a bez izvršne vlasti je stvorena jedna vrsta vakuuma i ne možemo da funkcionišemo kao opštinska jedinica. Možda ćemo biti i tranziciona vlast, pa da prepustimo domaćinu koji je napustio svoju kuću da se u nju vrati i brine o svim zajednicama, naročito o većinskoj, jer nama kao manjinskoj zajednici ne pripada da se brinemo o većinskoj zajednici. Naprotiv, to oni treba da rade. Tu ulogu smo preuzeli za dobrobit građana”, rekao je Ugljanin.

On je konstatovao da je kod naroda prisutan veliki strah i da se “oseća u vazduhu” i naveo da će pokušati da u duhu mira, tolerancije i suživota nastave rad Skupštine dok se ne stvore drugačiji uslovi koji zavise od međunarodnih relevantnih faktora.

Ugljanin je kazao i da nisu imali kontakte sa predstavnicima Srpske liste, ali da su otvoreni za razgovore, jer, kako kaže, oni su bili domaćini u Severnoj Mitrovici i treba da budu tu.

Ukazao je na to da su novoizabrani odbornici samo zamena za one koji su podneli ostavke i da ne zavisi od njih kada će da se vrate na te funkcije.

“Mesto izvršne vlasti, pa i zakonodavne, pripada srpskoj zajednici. Mi osećamo da smo ovde kao manjina, ali s obzirom na zakonske procedure, mi ćemo se u skladu sa tim zakonima boriti za interese svih zajednica, bez obzira na to da li su oni ovde ili ne”, rekao je Ugljanin.

Nedžat Ugljanin je predstavnik Bošnjaka, a na prethodnim izborima bio je na listi Građanska inicijativa “Mitrovica”, listi sastavljenoj od manjina koji žive u Severnoj Mitrovici.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com