TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo Udarne VESTI

ZA ČISTIJI VAZDUH U NIŠU: POSTROJENJE KOJE HLADI, GREJE I DAJE STRUJU

U Nišu je potpisan Memorandum o saradnji na pripremi studije izvodljivosti za trigeneracijsko postrojenje, jedno od prvih u Srbiji.
Reč je o sistemu koje podrazumeva istovremeno hlađenje, grejanje i proizvodnju električne energije, a sve u cilju smanjenja potrošnje fosilnih goriva i unapređenja kvaliteta vazduha u Nišu.
Potpisivanjem Memoranduma o saradnji između Grada Niša, Gradske toplane i predstavnika Američke agencije za međunarodni razvoj USAID stvorili su se uslovi da se izradi studija izvodljvosti za trigeneracijsko postrojenje.
JKP “Gradska toplana” u saradnji sa USAID-ovim projektom “Bolja energija” već je analizirala finasijske i ekološle benefite koje Niš može dobiti od korišćenja  tehnologije  trigeneracije. Detaljnija analiza bi bila gotova u narednih godinu dana.
Pored ovog projekta, u Nišu će uskoro da se uradi konverzija kotlarnice s mazuta na gas u zgradi Univerziteta, a koja je trenutno jedna od najvećih zagađivača. Uporedo se sprovode konkursi za energetsku efikasnost koji doprinose uštedi energije, istakla je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.

Inače, energetsko postrojenje sa sistemom za trigeneraciju je među važnim koracima za implementaciju ekološkog akcionog plana i dostizanje nultih emisija gasova sa efektom staklene bašte do 2050. godine.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com