U KIJEVU POLICIJSKI ČAS, PREGOVORI SE NASTAVLJAJU SUTRA

U KIJEVU POLICIJSKI ČAS, PREGOVORI SE NASTAVLJAJU SUTRA

A woman reacts after being rescued by firefighters from her apartment in a burning building that was hit by artillery shells in Kyiv, Ukraine, Tuesday, March 15, 2022. (AP Photo/Felipe Dana)

Rat u Ukrajini traje već dvadeset dana.

Rusko-ukrajinski pregovori biće nastavljeni sutra, saopštio je danas savetnik šefa kabineta ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak.

Kako je naveo, postoje fundamentalne protivrečnosti u stavovima ruske i ukrajinske delegacije na razgovorima, ali postoji i mogućnost kompromisa, prenosi Sputnjik.

U Kijevu je od večeras u 20.00 časova po lokalnom vremenu stupio na snagu policijski čas koji će trajati 35 sati.

Premijeri tri zemlje EU vozom stigli u Kijev

Premijer Poljske Mateuš Moravjecku doputovao je vozom u Kijev sa svojim kolegama iz Češke i Slovenije, potvrdio je kabinet poljskog premijera.

“Moramo što pre da zaustavimo tragediju koja se događa na istoku. Zbog toga sam, zajedno sa zamenikom poljskog premijera Jaroslavom Kačinskim, premijerima Slovenije Janezom Janšom i Ceške Petrom Fijalom došao u Kijev”, napisao je Moravjecki na svom FB profilu, prenosi Rojters.

Moravjecki je ranije danas izjavio da su trojica premijera krenula na put u Kijev jer je njihova dužnost da budu “tamo gde se falsifikuje istorija”.

“Nije reč o nama, reč je o budućnosti naše dece koja zaslužuju da žive u svetu bez tiranije”, rekao je Moravjecki, preneo je ranije Glas Amerike.

Premijer Češke Petr Fijala je naglasio da je cilj posete Kijevu da se “potvrdi nedvosmislena podrška cele EU suverenitetu i nezavisnosti Ukrajine”.

Pripreme za ovu posetu su trajale danima i sve je držano u tajnosti, a prema recima jednog visokog poljskog zvaničnika, odluka o putovanju je doneta na nedavnom samitu EU u Versaju u koordinaciji sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom i predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen.

O poseti trojice premijera Kijevu obavešteni su NATO, Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) i Ujedinjene nacije (UN), preneo je ranije TAS S.

U KIJEVU POLICIJSKI ČAS

U Kijevu je će zbog bombardovanja od večeras u 20.00 časova po lokalnom vremenu stupiti na snagu policijski čas koji će trajati 35 sati.

Ranije danas je objavljeno da je u ruševinama školske zgrade u regionu Mikolajev na jugu Ukrajine pronađeno sedam tela i troje ranjenih nakon što je u nedelju ujutro škola pogođena tokom ruskog vazdušnog napada, saopštio je Kijev.

Juče su prvi civili uspeli da napuste Marijupolj, ali je stanje u tom gradu i dalje kritično.

ODGOVORI RUSIJE NA GRANATIRANJE DONJECKA I SANKCIJE ZAPADA

Rusija je najavila odgovor na napad raketom “Točka-U” u Donjecku i poručuje Ukrajincima koji žive u blizini vojnih fabrika da napuste to područje.

Pregovori Kijeva i Mosve nastavljeni su tokom dana preko video-veze. Volodimir Zelenski ponovo je kritikovao NATO, nagovestivši da NATO ne bi reagovao čak ukoliko bi Rusija napala jednu od njegovih članica.

S druge strane, ruski ambasador u Francuskoj je izjavio da ako Ukrajina postane članica NATO-a, to će značiti rat NATO-a i Rusije.

Rusija je, kao kontra sankcije, uvela sankcije predsedniku SAD Džozefu Bajdenu, američkom državnom sekretaru Entoniju Blinkenu, kao i drugim američkim zvaničnicima, stavivši ih na stop listu na osnovu reciprociteta. Uvedene su sankcije i kanadskom predsedniku i funkcionerima.