понедељак, јун 24

E-FISKALIZACIJA: ZAKON I REALNOST – ZAŠTO KASE KASNE? (VIDEO)

0
15

Od 1. maja počela je primena novog Zakona o fiskalizaciji, koji je spremno dočekalo oko 90 hiljada firmi u Srbiji. Ipak, među privrednicima je i onih koji nisu u mogućnosti da nastave da rade u skladu sa novim pravilima, jer im još uvek nisu isporučeni fiskalni uređaji, iako su iste platili. Sa ovim problemom se suočava i određen broj leskovačkih privrednika, kažu u računovodstvenim agencijama.

Od 1. maja svaki kupac je postao i kontrolor fiskalnih računa, što povećava mogućnost otkrivanja svih koji iste falsifikuju. Naime, skeniranjem QR koda svi možemo proveriti da li je račun izdat u skladu sa zakonom i da li je prosleđen u Poresku upravu.

Nebojša Đokić, vlasnik knjigovodstvene agencije u Leksovcu, kaže da je  većina njegovih klijenata uspešno prešla na novi model fiskalizacije.

Ali i da ima i onih koji to nisu uspeli da učine, jer im još uvek nisu isporučeni fiskalni uređaji.

Svi oni koji su i nakon 1. maja nastavili da rade po starom modelu, rizikuju da budu sankcionisani, a  kazne se  kreću u rasponu od 300 hiljada do dva miliona dinara.

Dobili su sredstva od strane Poreske uprave, Poreska uprava je svoj deo ispoštovala, međutim, distributeri fiskalnbih  kasa uglavnom su  malo i kasnili. Znači, privrednici  nisu predstavljali problem. Zbog čega je došlo do zastoja, ja stvarno ne znam, ali moram da istaknem da je Ministarstvo finansija imalo konkretne i tačne podatke o broju fiskalnih uređaja koji su neophodni da bi se prešlo na novi sistem fiskalizacije. I to tako što preko portala Poreske uprave su privredni subjekti podnosili zahteve za ove subvencije, tako  da je Poreska, odnosno Ministarstvo finansija imalo tačan uvid u broj  fiskalnih uređaja koje je trebalo obezbediti, kaže Đokić za TV Leskovac.

Podsetimo, kako poreski obveznici ne bi imali trošak prelaska na novi model fiskalizacije, država je obezbedila subvencije u iznosu od 100 evra po uređaju i 100 evra po lokaciji za sve koji su se prijavili za tu vrstu pomoći, a za privrednike koji nisu u sistemu PDV-a taj iznos je bio veći za 20 odsto.

Za subvencije se prijavilo 130.966 obveznika fiskalizacije, a ukupno je u tu svrhu isplaćeno oko pet milijardi dinara.

 

Leave a reply