“FILMSKI SUSRETI: POGLED IZ ISTORIJSKOG ARHIVA” (VIDEO)

“FILMSKI SUSRETI: POGLED IZ ISTORIJSKOG ARHIVA” (VIDEO)

Kako su izgledali Filmski susreti davne 1966. godine, a kako danas? Šta se sve promenilo? Ko je sve od glumaca dolazio? Kako o Festivalu svedoče dokumenta, štampa, plakati?

Sve to prikazuje izložba “Filmski susreti: pogled iz Istorijskog arhiva”, koja je postavljena kod šetališta ispred Gradske kuće u Nišu.

Izložbu je otvorila proslavljena glumica i umetnička direktorka Festivala Ljiljana Blagojević.

Festival traje od 1966, bez ikakvih prekida, čak i kada je bila Variola vera, kada je Tito umro…Bilo je više 500 glumaca sa jugoslovenske scene. Elizabet Tejlor i Ričard Barton su bili gosti, kaže autor izložbe i arhivista i istoričar Igor Rakić.

Nijednog glumca ne može da spreči da dođe na ovaj festival koji je jedinstven. Izuzetno volimo ovaj festival i nišku publiku, kaže glumica Ljiljana Blagojević.

Na ovih desetak panoa imamo prilike da vidimo kako se festival razvijao, koji su glumci dolazili, kako su izgledala otvaranja festivala, kako su izgledali natpisi u novinama, kaže direktor Filmskih susreta i Niškog kulturnog centra Srđan Savić. 

Izložba će trajati bar do kraja festivala. A sledeće godine, arhivi Filmskih biće bogatiji za još jedno filmsko leto.

 

***Ovaj projekat sufinansiran je sredstvima Grada Niša. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com