TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo Politika region i Srbija Udarne

Fon der Lajen: Prestanak uvoza ruske nafte u roku od šest meseci

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen iznela je detalje o šestom paketu sankcija prema Rusiji koji će biti usvojen narednih dana.
Prema njenim rečima, novi paket će obuhvatiti četiri različite vrste sankcija.
Kao prvo, fon der Lajen je najavila okončanje zavisnosti Evropske unije od ruske nafte.

European Commission President Ursula von der Leyen (AP Photo/Jean-Francois Badias)

„Neće biti lako, ali jednostavno moramo to da uradimo”, rekla je ona, prenosi BBC.

EU će, kako je navela, postepeno prekinuti uvoz, na uređen način, pri čemu će kupovine ruske sirove nafte biti ukinute u roku od šest meseci, a rafinisani proizvodi do kraja 2022.

Pored toga, na meti kaznenih mera EU u novom paketu su i visoki ruski vojni oficiri koji su počinili ratne zločine u Buči i Mariupolju, navela je fon der Lajen dodajući: „Znamo ko ste, nećete se izvući sa tim“.

Najveća ruska banka, Sberbanka, biće isključena iz globalnog međubankarskog SWIFT sistema transfera. Takođe, tri velika ruska državna medija treba da budu isključena iz EU kablovske, satelitske ili internet mreže kao, kako je rekla, „glasnici koji šire Putinove laži“, rekla je fon der Lajen.

 

 

Mađarska i Slovacka mogu da kupuju RUS naftu do kraja 2023?

Mađarska i Slovačka će moći da nastave da kupuju rusku sirovu naftu do kraja 2023. prema postojećim ugovorima, rekao je za Rojters jedan izvor iz EU.

To znači da će ove zemlje biti izuzete od primene embarga na rusku naftu koji je predložila Evropska komisija u okviru šestog paketa sankcija. U nastojanju da pridobije zemlje koje su protiv naftnog embarga da ne stave veto na taj predlog, Brisel je predložio da Mađarskoj i Slovačkoj bude omogućen duži period za primenu embarga, rekao je sagovornik britanske agencije, čije ime nije navedeno. Evropska komisija je predložila danas potpuni prestanak uvoza ruske nafte u roku od šest meseci i naftnih derivata do kraja godine.

 

 

Češka: U predlogu embarga nedostaje pravedna podela tereta

Zabrana uvoza ruske nafte koju je predložila Evropska unija ne uključuje mehanizme o pravednoj podeli tereta koji će podneti zemlje članice EU, izjavio je češki ministar industrije i trgovine Jozef Sikela.

„Predlog ne uključuje to kako će gep koji će izazvati prestanak uvoza biti raspodeljen, što znači kako da se pravedno podeli taj teret, ni predlog o zajedničkoj kupovini i zajedničkoj distribuciji“, rekao je Sikela za Rojters na marginama jedne poslovne konferencije.

On je dodao da Češka još uvek proučava predlog, napominjući da po njegovim mišljenju to predstavlja problem.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com