TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo Udarne VESTI

Gde se krije hajdučko blago?

Legende o zakopanom hajdučkom blagu ne blede. U mnogim selima podno Suve planine vide se tragovi uglavnom noćnih potraga za blagom. Upravo iz tog razloga raskopan je podrum sada već oronule škole u Rautovu.

Rautovo

Rautovo je jedno od sela na obroncima Suve planine gde su tragači za zakopanim blagom vremenom prekopali mnoge delove, pa i podrum napuštene škole.

Prema legendi, ima nekakvog blaga ovde na ovim prostorima. Ispred škole, ispod one velike lipe u dvorištu  bilo je više pokušaja noćnih akcija grupa ko zna odakle i na koji način. Prekopavali su ali nema informacija da li je neko našao ili nije, ispričao je za Zonu plus mr Novica Ranđelović, predsednik Društva ljubitelja Rautova.

Suva planina bila je balkanski centar hajdučije, gde se nisu krili samo ondašnji hajduci, već i hajduci iz Hercegovine, zapadne i istočne Srbije. Nije ni čudo što i dan danas kruže legende o zakopanom blagu iz tog perioda. I što mnogi tragaju za njim.

Pod okriljem noći, teren su obilazili i detektorima metala.

“Priče kruže da je to blago još iz turskog perioda. Rautovo je nastalo upravo u tom periodu”.

U mnogim selima u podnožju Suve planine hajduci su imali jatake i skrivali se da vidaju rane i planiraju dalje pohode.

Za Suvu planinu vezuje se i legenda o čuvenom hajduku, nekada popu a onda harambaši Martinu Himoviću, koja raspiruje maštu i podstiče mnoge da tragaju za zakopanim hajdučkim blagom otetim od turskih karavana.

1 COMMENTS

Comments are closed.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com