субота, јул 20

GODIŠNJICA ALBANSKE GOLGOTE SRPSKE VOJSKE (video)

0
35

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Ðorđević, u svojstvu izaslanika predsednika Republike, položio je danas venac i odao počast kod spomen – kosturnice u Mauzoleju na ostrvu Vido i u „Plavu grobnicu“.

„Danas obeležavamo godišnjicu Albanske golgote srpske vojske u Prvom svetskom ratu i prisećamo se njenog neposustalog morala, kao i hrabrosti srpske vojske u bitkama na Solunskom frontu, ali i pomoći prijateljskog grčkog naroda i zemalja Antante na tom slavnom putu i trijumfu nad zajedničkim neprijateljem, 1918. godine“, rekao je Ðorđević.

Ministar je istakao da je ovo prilika, ali i naša obaveza, da se prisetimo 243.877 ratnika, poginulih, nestalih i umrlih od hladnoće, gladi i iscrpljenosti tokom Albanske golgote, a deo njih sahranjen je u „Plavoj grobnici“ Jonskog mora, saopštilo je Ministarstvo za raz, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

„Zahvaljujući žrtvi i pobedi naših predaka nad zlom militarizma, fašizma, religijske i etničke netrpeljivosti u Prvom i Drugom svetskom ratu, mi danas živimo u svetu u kome ljudske i građanske slobode i međunarodno pravo predstavljaju neosporne temeljne vrednosti“, naveo je Ðorđević.

On je rekiao da je ta slavna, a stradalna vojska, snagu da istraje u pravednoj borbi našla u nezi, brizi i saosećajnosti koju im je grčki domaćini nesebično pružili već 1915. godine, dolaskom na Krf i kasnije na Solunskom frontu.

Kako kaže, na temeljima vrednosti proisteklih iz pobede nad militarizmom i fašizmom, spremni smo da gradimo našu budućnost, u kojoj ne smemo dozvoliti da jednostranim rešenjima složenih pitanja na Balkanu i u Evropi dovedemo u pitanje napredak zemalja regiona i dostizanje željenog nivo društveno-ekonomskog razvoja.

„Mnogo je načina da tu budućnost zajednički gradimo, a jedan od njih je i inicijativa predsednika Vučića da se zemlje Zapadnog Balkana povežu kroz takozvani “mali Šengen“, što je samo još jedan od dokaza potpune posvećenosti Srbije dugoročnom miru, stabilnosti i prosperitetu građana svih zemalja regiona“, rekao je Ðorđević.

Suštinsko uvažavanje i razumevanje naša dva naroda veoma je važno za stabilnost i budućnost regiona.

„Neka je večna slava i hvala srpskim borcima koji su stradali tokom golgote i vaskrsenja Srbije u Prvom svetskom ratu“, rekao je Ðorđević.


Leave a reply