TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti region i Srbija Udarne VESTI

GRAĐANI SE RAZILAZE U ZUBINOM POTOKU, NAJAVLJUJU NOVO OKUPLJANJE (VIDEO)

Zveèan, 29. maja 2023 – Ispred zgrada opština Zveèan, Zubin Potok i Leposaviæ prisutne su jake snage tzv. kosovske i specijalne policije sa šlemovima i pod punom borbenom opremom. FOTO TANJUG/ DOPISNIŠTVO KIM/ bs

Građani Zubinog Potoka, koji su se jutros okupili ispred zgrade opštine, počeli su da se razilaze.

Oni su najavili da će se ponovo okupiti sutra od sedam časova, kao i svakog narednog dana, sve dok pripadnici specijalne kosovske policije ne napuste zgradu, javlja izveštač Tanjuga.

Ispred zgrade opštine Zubin Potok, kao i ispred opština Zvečan i Leposavić, jutros su se okupili građani koji traže da novoizabrani albanski gradonačelnici ne dolaze u zgrade opštine i da se specijalna kosovska policija povuče.

Ispred zgrade opštine Zubin Potok, kao i Zvečan i Leposavića, od jutros su bile prisutne jake snage tzv. kosovske i specijalne policije sa šlemovima i pod punom borbenom opremom.

Prisutni su i pripadnici KFOR-a pod punom borbenom opremom, sa štitnicima, šlemovima, maskama, pancirima.

Ispred opštine Zvečan jutros je bačen suzavac protiv zaposlenih u lokalnoj samoupravi, koje su prethodno pripadnici Kfora propustili.

Predstavnici Srpske liste predali su dva zahteva Kforu, od kojeg očekuju da ga proslede predstavnicima policije – da novi albanski gradonačelnici ne ulaze u zgrade opština i da se specijalne jedinice kosovske policije odmah povuku. Trenutno čekaju odgovor KFOR-a.

Vojska Srbije do petka ostaje u najvišem stepenu borbene gotovosti.

KFOR IZMEĐU SRBA I KOSOVSKIH SPECIJALACA

Tzv. kosovska policija bacila je suzavac jer, kako tvrde, demonstranti ispred zgrade opštine Zvečan su bili nasilni i pokušali da probiju bezbednosne kordone kako bi ušli u objekat opštine, pa da je policija bila prinuđena da upotrebi suzavac.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da je situacija na Kosovu i Metohiji napeta i teška i da nikada nije bila teža. Ona se zahvalila srpskom narodu što su ostali mirni i suzdržali se od nasilja.

Predstavnici Srpske liste naveli su da ne odustaju od dva zahteva: Da novi albanski gradonačelnici ne ulaze u zgrade opština i da se specijalne jedinice kosovske policije odmah povuku.

Brnabić je rekla da je zakasnela reakcija KFOR-a, čiji je zadatak bio da štiti interes i mir naroda na KiM, a ne, kako je rekla, uzurpatora. Poručila je da je mir najviše što imamo i naglasila da, čuvajući mir, čuvamo opstanak srpskog naroda na KiM. Dodala je da se situacija u južnoj srpskoj pokrajini prati iz časa u čas i da će o narednim potezima javnost biti obaveštena.

Vojska Srbije do petka ostaje u najvišem stepenu borbene gotovosti, a danas su potpuno raspoređene formacije vojske duž administrativne linije, izjavio je ministar odbrane Miloš Vučević.

Građani okupljeni ispred zgrade opštine Zvečan ispisali su na vozilima tzv. kosovske policije četiri S, a na jedno od njih su postavili srpsku trobojku.


Comments are closed.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com