уторак, јул 23

„GRADOVI U FOKUSU“: ZA UNAPREĐENJE LOKALNE KULTURNE PONUDE 350 MIL.DINARA

0
38
Ministarstvo kulture i informisanja raspisalo je danas konkurs „Gradovi u fokusu 2022“, u cilju unapređenja kulturne ponude lokalnih samouprava, a za tu namenu planirano je oko 350 miliona dinara.

Konkurs pruža priliku jedinicama lokalnih samouprava da u saradnji sa ustanovama, umetničkim i drugim udruženjima u oblasti kulture, pojedincima i ostalim subjektima u kulturi, unaprede kapacitete i kulturnu ponudu, saopštilo je resorno ministarstvo.

Za projekat „Gradovi u fokusu“ i u narednoj godini planirano je blizu 350 miliona dinara, kao što je to bio slučaj i u 2021, a to je značajno povećanje u odnosu na ranije konkurse, navedeno je u saopštenju.

Lokalne samouprave koje budu izabrane na konkursu poneće titulu – Grad u fokusu, a to će im omogućiti da budu prepoznate kao relevantni nacionalni centri razvoja kulture i da time postanu vidljivije na kulturnoj mapi Srbije i Evrope.

Konkurs je otvoren do 28. februara 2022, a rešenje o izboru projekata i visini dodeljenih sredstava biće doneto najkasnije do 28. aprila 2022.

NIŠ DEO „GRADOVA U FOKUSU“

Na arheološkom nalazištu Medijana u Nišu je u toku realizacija poslednjih projekata u sklopu velikog projekta “Gradovi u fokusu” koje finansira Ministarstvo kulture i informisanja, a sufinansira Grad Niš”.

Upravo zahvaljujući ovom programu, Medijana bi posle godina rekonstrukcije tokom kojih je bila zatvorena za posetioce, trebalo da otvori svoje kapije Nišlijama i njihovim gostima.

Projektne aktivnosti vezane za arheološko nalazište Medijana od 2018.godine preuzela je Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj (KLER) i to kroz pomenuti program Ministarstva kulture i informisanja .

Reč je o izgradnji šetališnih staza za turističku prezentaciju Medijane i zbog njih Medijana nije bila otvorena do kraja 2021.godine, kako je bilo najavljeno, objasnila je Adriana Anastasov, članica gradskog veća Niša, zadužena za kulturu. Prema njenim rečima, Medijana će biti otvorena na proleće 2022. i nikada više neće biti zatvorena za posetioce.

KOJI SU DOSADAŠNJI GRADOVI U FOKUSU?

ZA GRADOVE U FOKUSU U 2021. SKORO 340 MILIONA DINARA

Konkursom „Gradovi u fokusu“ je samo u 2021. podržan 41 projekat iz isto toliko opština i gradova u Srbiji.

PARAĆIN GRAD STAKLA

Foto: Portal 035

Najviše novca na konkursu „Gradovi u fokusu“ u 2021. godini dobio je projekat „Paraćin- grad stakla – kako je industrija postala umetnost“.

Reč je o projektu kojim bi Paraćin trebalo da dobije Muzej staklarstva. Za rekonstrukciju i adaptaciju objekata u krugu bivše, posle neuspele privatizacije, propale fabrike stakla, kao i za organizovanje „Simpozijuma stakla – staklo odraz budužnosti“, Paraćin je dobio 25 miliona dinara.

POŽAREVAC

Požarevac FOTO: boom93.rs

Za projekat POŽAREVAC NIGDE NEBO NIJE TAKO LEPO KAO IZ MOG DVORIŠTA“, ova opština je na konkursu iz 2021. dobila 20 miliona dinara.

Reč je o prvoj fazi rekonstrukcije, adaptacije i dogradnja Galerije Milene Pavlović Baril, za koji je grad izdvojio skoro 66 miliona dinara.

KRUŠEVAC

Za projekat ČARAPANSKO CARSTVO koji podrazumeva rekonstrukciju Doma Slobodište Kruševac, koji je pod upravom Narodnog muzeja Kruševac, za nabavku kostima srednjovekovnih vitezova i princeza i opremanje pozorišne sale Kruševačkog pozorišta, Kruševac je dobio ukupno 17 miliona dinara na konkursu u 2021. godini.

Za obnovu Doma memorijalnog parka izdvojeno je pet miliona dinara. To je druga faza projekta oživljavanja celog kompleksa podignutog na obroncima Bagdale, gde su za vreme fašističke okupacije od 1941. do 1944. godine bili logor i stratište za 1.650 civila i rodoljuba.

Realizacijom projekta bi se omogućila organizacija brojnih kulturnih događaja na otvorenom, ispred  Doma, kao i priredbi, umetničkih večeri i izložbi u samom Domu – navedeno je u predlogu projekta Narodnog muzeja u Kruševcu, koji se stara o ovom važnom istorijskom prostoru.

PODRŽANI PROJEKTI OPŠTINA I GRADOVI SA JUGOISTOKA SRBIJE

Na konkursu iz 2021.godine su podržani i projekti sledećih opština i gradova na jugoistoku Srbije:

  • Opština DOLJEVAC za projekat SREDNJOVEKOVNA TVRĐAVA KOPRIJAN i održavanje sale u okviru Javne biblioteke,
  • Grad PROKUPLJE za projekat PROKUPAČKA EPIGENIJA 2, koji podrazumeva rekonstrukciju postojećeg i izrada novog sistema klimatizacije i grejanja u sali Doma kulture ,,Radivoj Uvalić Bata“, za smeštaj i čuvanje arhivske građe u depou broj 2,
  • Grad LESKOVAC za projekat BULEVAR KULTURE, odnosno adaptaciju prostora Kulturnog centra,
  • Grad ZAJEČAR za projekat MetamorfoZA  kojim je predviđena sanacija i adaptacija Narodnog pozorište Timočka krajine – centar „Zoran Radmilović“,
  • Opština SURDULICA za projekat Svi smo mi KULTURA 2021,
  • Opština PREŠEVO za projekat ZAJEDNIČKI SAN, rekonstrukciju scene i scenske tehnologije Doma Kulture Abdula Krašnica.

Ovaj projekat sufinansiran je sredstvima Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Leave a reply