„Filmski susreti“ će od 21. avgusta biti održani na Letnjoj pozornici u Tvrđavi primenom epidemioloških mera zaštite, odnosno ulazak na projekcije filmova biće dozvoljen kompletno vakcinisami posetiocima, dok će ostali morati da pokažu negativan test na kovid.

To je saopštio Gradski štab za vanredne situacije Grada Niša posle današnje sednice na kojoj je analizirana trenutna epidemiološka situacija na teritoriji Niša.

Kako je organizator „Filmskih susreta“ dobio saglasnost nadležnih republičkih organa za održavanje festivala, Gradski štab za vanredne situacije Grada Niša zahteva od organizatora da uz osnovne epidemiološke mere zaštite obezbedi ulazak kompletno vakcinisanim posetiocima i posetiocima sa urađenim testom.

Organizator festivala će obezbediti mogućnost testiranja (brzi test) nevakcinisanim građanima na punktu ispred mesta održavanja „Filmskih susreta“, navodi se u saopštenju.

Grad Niš će na mestima gde se okuplja veći broj građana organizovati dežurstvo komunalnih redara, a preporučuje se hotelijerima u Nišu prijem vakcinisanih gostiju i gostiju sa negativnim testom.

Ovakva praksa hotela u Srbiji dala je pozitivne efekte čime se izbegavaju potencijalna žarišta zaražavanja.

Naglašava se da je neophodna je striktna primena važećih epidemioloških mera: Za vreme boravka na javnim mestima u zatvorenom prostoru, građani su dužni da obavezno nose zaštitne maske. Posebno u javnom gradskom prevozu, drumskom i železničkom prevozu putnika, jedan je od zaključaka Gradskog kriznog štaba.

Posebno se ukazuje na važnost poštovanja epidemioloških mera u radnim kolektivima, trgovinskim centrima, radnjama, ugostiteljskim objektima, pijacama i slično, na poštovanje epidemioloških mera zaposlenih i korisnika njihovih usluga.

Arhivska fotografija

Gradski štab za vanredne situacije apeluje i preporučije privatnim preduzetnicima da motivišu svoje zaposlene da se vakcinišu čime i poslodavac i zaposleni ne dovode u pitanje poslovanje i prekid rada zbog zaražavanja radnika, a time i svoje zarade.

Apeluje se da se građani jave lekaru čim osete prve simptome i dodaje se da će oni koji zahtevaju hospitalizaciju biti upućueni na lečenje u bolnice u Kruševcu i Batajnici, a da je od ukupnog broja hospitalizovanih 92,3 odsto onih koji nisu vakcinisani.