TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Emisije KULTURNA ZONA

KULTURNA ZONA EMISIJA 15

AKVIZICIJE – POKLONI 2016-2022”

Nišlije do 23. maja mogu da u Oficirskom domu pogledaju novu izložbu pod nazivom “Akvizicije – pokloni 2016-2022”. Galeriji je poklonjeno više od 100 radova od 85 autora. Među njima su i pokloni meksičkih i italijanskih umetnika.

Fond Galerije savremene likovne umetnosti Niš obuhvata Zbirku savremenog slikarstva, Zbirku grafike, crteža i radova na papiru, potom Zbirku savremene skulpture, fotografije i nove medije, ali i Zbirku likovnih umetnika Niša. Deo bogate kolekcije Galerije izložen je u Oficirskom domu u Nišu. Izložba nosi naziv “Akvizicije – pokloni 2016-2022”.

 

JUBILEJ ISTORIJSKOG ARHIVA NIŠ

Istorijski arhiv u Nišu obeležava 75 godina postojanja. Tokom sedam i po decenija rada veliki broj istorijskih dokumenata našao je svoje mesto među arhivskom građom, a najstariji dokument koji ova ustanova čuva je bakrotisk iz 1737. godine.

U prikupljanju arhivske građe značajna je i saradnja sa domaćim i stranih arhivima.

Istorijski arhiv Niš dobitnik je mnogih priznanja. Posebno mesto zauzima Zlatna arhiva, koju dodeljuje Fond Aleksandra Arnautovića. Ovo priznanje dodeljeno je Arhivu 2008. godine.

 

PIROT: DELA POSLEDNJEG SPRSKOG INTIMISTE U GALERIJI

Pirotska publika pred sobom u galeriji ima pravi likovni doživljaj. Otvorena je retrospektivna izložba dela Čedomira Krstića po kome se od 1999. godine i zove galerija u Pirotu.

 

OTISCI GRADITELJA” – IZLOŽBA O BRANKU PEŠIĆU

U Galeriji Društva arhitekata Niša do 11. maja otvorena je izložba o arhitekti Branku Pešiću, koji je ostavio neizbrisiv trag u arhitekturi i graditeljstvu. Teško je pobrojati sve njegove radove, ali se svakako izdavajaju čuvena “Beograđanka” i Hram Svetog Save u Beogradu. Branko Pešić je svojoj  porodici posvetio zapise sećanja, a zahvaljujući toj sačuvanoj arhivskoj građi realizovana je ova izložba.

Branko Pešić poznato je ime u srpskoj arhitekturi i graditeljstvu. Radio je na Građevinskom fakultetu u Beogradu, predavao Zgradarstvo. Od mnogobrojnih realizovanih projekata veliki deo opusa posvetio je izložbenoj i sajamskoj arhitekturi. Deo njegovih radova izložen je u Galeriji Društva arhitekata Niša.

Arhitekta i graditelj Branko Pešić rođen je 1. septembra 1921. godine u Zemunu. Preminuo je 4. oktobra 2006. godine u Italiji, a sahranjen je u porodičnoj grobnici na Centralnom groblju u Beogradu. Ostavio je za sobom obimno i složno delo na raznim poljima arhitekture. Na aehitektonskim konkursima dobio je više od dvadeset nagrada. Predavao je i na fakultetima u Nišu, Novom Sadu, Zrenjaninu I Podgorici.

Izložba o Branku Pešiću otvorena je do 11. maja, uz projekciju filma o izgradnji hrama Sv. Save na Vračaru, svakog radnog dana od 10 do 13 sati u galeriji Društva arhitekata Niša. Biće podeljeni i flajeri izložbe koji su izostali na otvaranju.

 

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com