уторак, јул 23

GRADSKI ŠTAB: ZABRANA RADA ROBNIH PIJACA, ODLAGANJE AVGUSTOVSKIH FESTIVALA (VIDEO)

0
878

Situacija je složena, ali sve medicinske ustanove funkcionišu u punom kapacitetu kako bi zbrinule povećan broj pacijenata, ocenio je Štab za vanredne situacije Grada Niša.

Situaciju, kako je ocenjeno, posebno usložnjava činjenica da se u Niš svakodnevno dopremaju i pacijenti sa najtežim oblicima bolesti iz gradova na jugu i istoku Srbije koji gravitiraju Kliničkom centru Niš. KC Niš je, kako je rečeno, dobro snabdeven svim neophodnim medicinskim i zaštitnim materijalom i, u ovom trenutku, raspolaže dovoljnim kapacitetima za smeštaj novoobolelih, ali da se mora raditi i na obezbeđivanju novih smeštajnih kapaciteta, za slučaj pogoršanja situacije.

Kada je u pitanju poštovanje preventivnih mera, članovi Štaba saglasni su da ogromna većina građana Niša poštuje propisane mere, posebno kada je u pitanju nošenje zaštitnih maski u zatvorenom prostoru i u javnim, trgovinskim i ugostiteljskim objektima, ali je istaknuto i da nepoštovanja i dalje ima, i da se prema takvima moraju preduzeti zakonom predviđene mere.

Ocenjeno je da okupljanje mladih na nišavskom keju i drugim površinama u večernjim satima, u većim grupama i bez poštovanja distance predstavlja veliki rizik za širenje epidemije među tom populacijom, ali i starijim osobama sa kojima su mladi u svakodnevnom kontaktu. Po ovom pitanju preduzeće se posebne mere, u prvom redu edukativne.

Takođe, inspekcijskim organima izdat je nalog da intenziviraju kontrole poštovanja mera. Štab podseća da su zakonom o smanjenju rizika od katastrofa i uoravljanju vanrednim situacijama za nepoštovanje posebnih mera zaštite i sprečavanja širenja bolesti predviđene i oštre kazne koje za pravna lica čiji novčani deo koji može iznositi i 2 miliona dinara.

Štab je izdao i naredbu koja se odnosi na površine na kojima se obavlja pijačna prodaja.

Na osnovu mišljenja Instituta za javno zdravlje, Štab je jednoglasno ocenio i da ne postoje bezbednosni uslovi za održavanje tradicionalnih avgustovskih festivala i javnih manifestacija u gradu, i da se oni moraju odložiti.

 

Naredbu Štaba o zabrani rada robnih pijaca prenosimo u celosti:

Na osnovu ocene i procene rizika od širenja epidemije virusom KOVID-19 na prostoru koji se koristi u namene pijačne prodaje na teritoriji grada Niša, Gradski štab za vanredne situacije na sednici 18. Jula 2020. godine, donosi sledeću

NAREDBU

1. Privremeno se zabranjuje se rad robnih pijaca. Zabrana se ne odnosi na auto pijacu, cvetnu pijacu i zelene pijace na kojima se prodaju prehrambeni proizvodi.

2. Pijace iz prethodnog stava kojima je zabranjen rad, mogu da nastave sa radom kada ispune sledeće uslove:

A) Donesu Poseban plan primene mera protiv epidemije KOVID-19 (Poseban Plan),

B) Pribave pisanu saglasnost Instituta za javno zdravlje Niš na Poseban Plan iz prethodnog stava,

V) Pripreme sve uslove za praktičnu realizaciju Posebnog Plana,

G) Republička sanitarna inspekcija ili komunalna inspekcija gradske opštine pre otpočinjana sa radom pijace konstatuju praktičnu ispunjenost uslova iz Posebnog plana i posebnih mera za suzbijanje epidemije koje su propisali Vlada Republike Srbije i Gradski Štab za vanredne situacije grada Niša.

Gradski Štab za vanredne situacije

Komandant,

Darko Bulatović


Leave a reply