GUŽVE NA GRANICI SA CRNOM GOROM ZBOG EPIDEMIOLOŠKIH MERA

GUŽVE NA GRANICI SA CRNOM GOROM ZBOG EPIDEMIOLOŠKIH MERA

Velike gužve od jutros na graničnom prelazu Jabuka sa Crnom Gorom

Na graničnom prelazu Jabuka sa Crnom Gorom, na ulazu u našu zemlju, od jutros su velike gužve koje prave oni koji su poslušali apel Kriznog štaba da se iz drugih država sa godišnjih odmora vrate u zemlju danas do 18 časova. Kako prenose mediji, desetine vozila čeka u kolonama da uđe u Srbiju, a najveće gužve na graničnom prelazu očekuju se danas u periodu od 16 do 18 časova, od kada će početi da se primenjuje nova zaštitna epidemiološka mera.
U Crnoj Gori, prema poslednjim podacima, trenutno boravi preko 70.000 Srba, od kojih se većina posle apela Kriznog štaba odlučila na povratak.

PUN VOZ IZ BARA

Dolazak voza iz Bara na Zelezničku stanicu Topčider, pred isticanje roka koji je Krizni stab dao drzavljanima Srbije da se vrate u zemlju. Mera pojacanog nadzora za sve gradjane Srbije koji se vracaju iz inostranstva stupa na snagu danas u 18 sati.  FOTO TANJUG / RADE PRELIC / an

Građani Srbije koji su bili u Crnoj Gori ozbiljno su shvatili poziv Kriznog štaba i Vlade Srbije da se vrate u zemlju, što potvrđuje i pun voz na liniji Bar-Beograd, koji je jutros stigao u Topčider.

Za crnogorske konduktere i pratioce voza sezona je, kako kažu trajala samo jedan dan – danas.

Od 3. septembra kada je linija obnovljena, jedino je ovaj voz, pred stupanje novih mera bio pun, kao nekada.

 

 

POVRATNICI IZ INOSTRANSTVA OD DANAS POD POSEBNIM NADZOROM

Građani Srbije koji od danas posle 18 sati uđu u zemlju, biće pod posebnim zdravstvenim nadzorom. Oni će pri prelasku granice dobiti zdravstveno upozorenje, u kome će biti upoznati sa svim obavezama koje su dužni da ispune. Prvi korak koji bi trebalo da preduzmu pri povratku u zemlju je test samoprocene na Kovid-19 koji je dostupan na sajtu https://www.e-zdravlje.gov.rs/landing/. Rezultat testa treba da se odštampa ili sačuva, kako bi građanin imao dokaz o urađenom testu. Period posebnom zdravstvenog nadzora traje 10 dana, tako da desetog dana od povratka iz inostranstva, građani koji pri prvom testu nisu dobili uputstvo za odlazak u Kovid ambulantu treba da još jednom urade test samoprocene na COVID-19. Ukoliko rezultati tada pokažu da nema opasnosti od infekcije, posebni zdravstveni nadzor za njih prestaje da važi. Da bi izbegli ove mere, mnogi su prekinuli odmor i ranije se vratili u zemlju.