TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo Udarne

Hristos vaskrse! Srećan Uskrs!

Vernici koji proslavljaju Vaskrsenje Hristovo po Julijanskom kalendaru širom sveta slave Vaskrs, najveći hrišćanski praznik.

Uskrs po Julijanskom kalendaru slave Ruska, Srpska, Gruzijska, Konstantinopoljska, Grčka, Bugarska, Jerusalimska crkva, Makedonska pravoslavna crkva, Koptska pravoslavna crkva, kao i jedan broj Eskima koji žive na Aljasci, odnosno pravoslavni hrišćani u više od 60 zemalja sveta.

Kod hrišćana je običaj da se za Vaskrs pripreme obojena jaja. Jaje je simbol obnavljanja prirode i života. Taj običaj se vezuje za dan kada je Marija Magdalena u Rimu propovedajući jevanđelje stigla do cara Tiberija kome je na poklon donela korpu jaja.

Car nije verovao u Hristovo vaskrsenje i rekao je da bi to bilo kao kada bi bela jaja u korpi promenila boju. Marija Magdalena je na to rekla: “Hristos vaskrse”, i sva jaja u korpi su postala crvena. Prema drugoj legendi, stanovnici Jerusalima su se rugali hrišćanima da Hristos nije vaskrsao jer je to nemoguće, kao što nije moguće da kokoške snesu crvena jaja. Sledeće godine, na dan Vaskrsa, sve kokoške u Jerusalimu su snele crvena jaja.

Crvena boja je simbol radosti i vaskrsenja, a prvo crveno jaje se čuva do narednog Vaskrsa kao “čuvarkuća”, zaštitnik porodice.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com