TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Kultura VESTI

HUMANITARNIM KONCERTOM SLAVE 20. ROĐENDAN

Fakultet umetnosti u Nišu poklanja svome gradu i vernoj publici još jedan sjajan humanitarni koncert za alumni Janu Mitić, 9. aprila u 19 sati, u Sali Fakulteta u ulici Knjaževačkoj 2a.

Pod dirigentskom palicom Milene Injac nastupiće Orkestar Fakulteta umetnosti u Nišu, sa gostima- studentima Fakulteta za muzičku umetnost u Skoplju i Fakulteta umetnosti u Kosovskoj Mitrovici.

Orkestar Fakulteta umetnosti Univerziteta u Nišu je omladinski orkestar koji radi u okviru studijskog programa Izvođačke umetnosti, na Departmanu za muzičku umetnost, na predmetu Orkerstar. Pored svrhe da se u okviru predmeta Orkestar studenti Fakulteta osposobe za buduće sviranje u orkestrima, ovaj orkestar održao je više desetina značajnih koncerata, od kojih izvajamo: Scensko izvođenje operete „Slepi miš“ Johana Štrausa, kao deo projekta obnove operske scene u Nišu, gde je izvođena desetak puta na sceni Narodnog pozorišta u Nišu, a kao gostujuća predstava bila je uvrštena i u program Opere Narodnog pozorišta u Beogradu.

Orkestar je nastupao i na Kolarcu, a gostovao je i u Aleksincu, Zaječaru, Leskovcu, Kragujevcu…

U formi Kamernog orkestra, gostovao je na Boljšoj festivalu Emira Kusturice na Mokroj Gori, kao i na festivalima u Grčkoj, Italiji i Rusiji, gde je bio dobitnik diplome laureata. Orkestar je snimio originalnu muziku „Arija morskog konjica“ kompozitora Frederika Maglea sa solistkinjom Danske Kraljevske Opere, mecosopranom Matildom Valvik, koji je iskorišćen za kratkometražni film „Žena u crvenom“ rediteljke Marije Dubin.

Ovim koncertom Orkestar FU proslavlja 20 godina uspešnog rada. Za tu priliku, pored pomenutih gostujućih studenata, nastupaju i sledeći saradnici: Ivan Blagojević- docent na FU KM, truba; Milan Stajić – docent na FU Niš, horna; Sofija Stajić- alumni FU Niš, horna i Vladimir Vezenković- dugogodišnji član NSO, oboa. Na programu će biti dela Gabrijela Forea, Aleksandra Porfirijeviča Borodina, Dmitrija Šostakoviča, Alberta Hinastera i Arturo Markeza.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com