TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo

Izabrano idejno rešenje za novu zgradu Narodnog muzeja i GSLU u Nišu (VIDEO)

Od šest timova koji su konkurisali za idejno rešenje nove zgrade Narodnog muzeja i Galerije savremene likovne umetnosti u Nišu pobedu je odneo tim iz Beograda, arhitekte Dejan Todorović i Zoran Novkov iz preduzeća za projektovanje “Beo potez”.

 

 

 

 

 

 

Njima je uručeno priznanje i novčana nagrada u iznosu od 400.000 dinara u Gradskoj kući u Nišu. Rešenje obuhvata rušenje stare zgrade, a onda izgradnju potpuno novog objekta na prostoru od oko 20 ari nekadašnjeg vojnog kompleksa.

Prva nagrada za arhitekte Beo potez iz Beograda

Arhitekte i urbanisti na jednom mestu povodom idejnog rešenja za novu zgradu Narodnog muzeja i Galerije savremene likovne umetnosti u Nišu. Pobedu je odneo tim iz preduzeća za projektovanje Beo potez iz Beograda. Po tom rešenju, zgrada će imati tri celine, muzejske depoe i multifunkcionalnu salu.

Prvi korpus prema keju biće posvećen Narodnom muzeju, središnji muzejskim depoima, a treći Galeriji savremene likovne umetnosti”, objašnjava arhitekta Dejan Todorović. 

Narodni muzej i GSLU, idejno rešenje Beo potez

Arhitekte su svoja idejna rešenja dostavljali od 1. januara do 1. marta ove godine preko konkursa Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj i Zavoda za irbanizam Niš. Prva nagrada za pobedu na ovom konkursu iznosi 400.000 dinara.

Reč je o odličnom idejnom rešenju koji može biti podložan promenama ali o svemu je promišljeno na pravi način i na čast je žiriju koji je doneo odluku da ovaj projekat dobije prvu nagradu”, kaže predsednik žirija Dejan Savić. 

Izbor arhitektonskog rešenja samo je prva faza ka krajnjem cilju, izgradnji koja može da se očekuje u narednim godinama, a u parcela na kojoj će se graditi, na prostoru nekadašnjeg vojnog kompleksa na uglu Špajine i ulice Gernerala Milojka Lešjanine, konačno je u vlasništvu grada, kaže gradonačelnica Niša, Dragana Sotirovski.

Konačno smo potpisali ugovor za parcelu sa republičkom Direkcijeom za imovinu i parcela je naša. Tako da ulazimo u naredni korak u projektne dokumentacije i izvođenje jer je to sada naša obaveza”, kaže Sotirovski. 

Sva idejna rešenja za novu zgradu Narodnog muzeja i Galerije savremene likovne umestnosti u Nišu predstavljena su i građanima na izložbi ispred Gradske kuće.

 

 

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com