TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo Udarne VESTI

IZGOVORENA REČ PROTIV NASILJA (VIDEO)

Na Pravnom fakultetu u Nišu održano je tradicionalno takmičenje u besedništvu, a ove godine zadata tema bila je „nasilje kao obrazac ponašanja“.  „Naša komunikacija je poprimilila jedan konfliktni, agresivni, neurotični karakter, zato smo ove godine zadali tu temu“, kazao je organizator takmičenja prof. dr Slaviša Kovačević.

Oduvek je važilo da bi pravnik trebalo da bude i dobar govornik. On mora da poznaje suštinu prava, ali i da je prenese ubedljivim govorom. Zato Pravni fakultet u Nišu još od 1996. godine organizuje tradicionalno takmičenje studenata u besedništvu.

Pravnici su dobar primer pravih vrednosti, da svojim pojavom i govorom moraju da predstave primer kako da se svi ophodimo jedni prema drugima, kaže učesnica takmičenja Milica Stojanović.

Smatram da je najvažnija izgovorena reč. Mi imamo jednu staru izreku – jezik koske nema, ali koske lomi, kaže učesnik Đorđe Bogdanović.

Ove godine, kao i ranijih, studenti su se takmičili u tri discipline: to su slobodna tema koju govornik bira sam, potom zadata tema koja se saopštava unapred, kao i tema za improvizaciju koja je saopštena svega sat vremena pre takmičenja.

Nama je potrebno, ne samo na fakultetima, već da uopšte negujemo kulturu govora, da vratimo naš srpski jezik svom dostojanstvu, da negujemo profesionalni govor, jer čini mi se da se danas sve lošije govori. Naša komunikacija je poprimilila jedan konfliktni, agresivni, neurotični karakter. Zato smo mi ove godine i dali temu nasilje kao obrazac ponašanja, objašnjava organizator takmičenja prof. dr  Slaviša Kovačević.

Besede prati i ocenjuje stručni žiri i žiri publike. Osnovni kriterijumi rangiranja su: aktuelnost i značaj teme, formulacija problema, sadržaj besede, argumentacija, uverljivost i ubedljivost i reakcija auditorijuma. Na Pravnom fakultetu u Nišu, svake godine se organizuje fakultativni kurs iz osnova besedništva.

 

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com