JEDNA JEDINICA KRVI – TRI SPASENA ŽIVOTA! (VIDEO)

JEDNA JEDINICA KRVI – TRI SPASENA ŽIVOTA! (VIDEO)

Bojan Tasić

Samo jedna jedinica krvi može spasiti 3 života. Našoj zemlji, tokom jedne godine, potrebno je 240 hiljada jedinica krvi, a čak 64% našeg stanovništva u starosnoj dobi od 18 do 65 može da donira krv. Svaki muškarac može dati krv 4 puta godišnje, a žena 3 puta. Na Nacionalni dan doboroviljnih davalaca krvi, 11.maj, u Univerzitetskom kliničkom centru u Nišu organizovana je još jedna akcija Krvu su dali mecinske sestre, tehničari, zaposleni u Kliničkom centru, a mogli su da se pridruže i svi zainteresovani i humani ljudi. Odziv je bio veliki.

Bojan Tasić glavni tehničar klinike za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju po 30. put dao je krv u svom životu.

Prvi put sam dao krv kao mali, onda srednja škola, vojska.. osećaj je lep, učinite jedno dobro delo. Drago mi je da mi je ovo jubilarno 30. davanje krvi – kaže Bojan Tasić

Akcija dobrovoljnog davanja krvi deo je Međunarodne nedelje medicinskih sestara.  Iz zavoda za transfuziju krvi u Nišu kažu da su zadovoljni količinama rezervi, kao i da je u poslednja tri meseca bilo više od 4.000 davanja krvi. Uprkos ovim statistikama, u Srbiji još uvek nisu dostignute zadovoljavajuće brojke. Podaci govore da je našoj zenlji potrebno 40 davalaca na svakih 1 000 stanovnika (4%). U ovom trenutku, u Srbiji je ta stopa 3%. Krv mogu da daju sve osobe starosti od 18-65 godina, ali pre toga moraju da se podvrgnu lekarskom pregledu u Zavodu za transfuziju krvi u Nišu, da vide mogu li da budu donori krvi.