понедељак, јун 24

JERKAN: PIK KORONE KRAJEM MESECA (VIDEO)

1
17

Epidemiološka situacija u Nišu je nestabilna i na dnevnom nivou zbog simptoma koji ukazuju na kovid infekciju se javlja i do 1000 Nišlija od kojih se kod petine potvrdi virus, kaže direktor Doma zdravlja Milorad Jerkan.

Dodaje da se broj obolelih povećava iz dana u dan, kako kod odrasilih tako i kod dece i da se pik očekuje krajem avgusta i početkom septembra sa polaskom dece u školu. Ohrabrujuće je to što je u odnosu na prethodni mesec veći odziv građana za vakcinaciju, ali da se na treću i četvrtu dozu odlučuje pre svega starija populacija.

Proteklog dana u niškim kovid ambulantama pregledano je 969 pacijenata. Odrađeno je više od 550 testova, od čega je gotovo 200 bilo pozitivno na virus. Zbog sve lošije epidemiološke slike pojedini stariji građani su rešli da prime treću ili četvrtu dozu.

U niškom Domu zdravlja dostupne su kineska vakcina, Fajzer i Moderna.

Epidemiološka situacija je nestabilna, iz dana u dan je sve veći broj obolelih, kako kod odrasilih, tako i kod dece, a pik se očekuje krajem avgusta i početkom septembra sa polaskom dece u školu”, ističe Jerkan.

Svi oni koji žele da prime vakcinu van vakcinalnog punkta i nalaze se na ruralnom području mogu da se obrate mobilnim ekipama Službe kućne nege Doma zdravlja.

Za sada u Nišu rade dve kovid ambulante od 7 do 22 časa, u Duvaništu i centralnom objektu Doma zdravlja. Ukoliko bude bilo potrebe niški Dom zdravlja je spreman za otvaranje još jedne kovid ambulante. Jerkan napominje da sve ostale službe rade punim kapacitetima i da zdravstveni sistem trenutno ne trpi posledice zbog angažovanja radnika u kovid ambulantama.


Leave a reply