TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo Udarne Zdravstvo

Još šest potvrđenih slučajeva covid-19, ukupno 89 (VIDEO)

U Republici Srbiji je do 18 časova 18. marta 2020. godine registrovano ukupno 89 potvrđenih slučajeva COVID 19.

Od poslednjeg izveštaja (jutros u 08.00) do 18 časova, 18. marta 2020. godine testirani su uzorci 19 osoba od kojih je 6 pozitivnih i 13 negativnih na novi korona virus.

U kućnoj izolaciji nalaze se tri osobe sa lakšom kliničkom slikom, dok su tri osobe zadržane na bolničkom lečenju, bez komplikacija, stabilnog opšteg stanja.

Do sada je testirano ukupno 440 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

Brnabić: Dvoje na respiratoru u teškom stanju

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da je dvoje obolelih od korona virusa koji su na respiratoru u veoma teškom stanju i da se nalaze u Kliničkom centru Vojvodine u Novom Sadu.

Ona je odgovarajući na pitanje novinara odakle je 17 novoobolelih koji su registrovani u poslednjih 24 sata, rekla da je od šest osoba koje su registrovane popodne – dvoje iz Užica, jedna osoba iz Vranja i troje iz Beograda.

Kaže da ima i šest slučajeva u Novom Sadu u KC Vojvodine, kao i devet slučajeva u KC Niš, zatim dvoje iz KC Kragujevac i 31 osobu u KC Srbije na Infektivnoj klinici.

Kada je reč o osobama na respiratorima, premijerka je rekla da je troje u KC Vojvodine, od kojih je dvoje u zaista teškom stanju.

Dodaje da je jedna osoba u Nišu na respiratoru, ali da je ona već bila i ranije na respiratoru zbog sezonskog gripa, a potom joj je registrovan i korona virus.

Takođe, jedna osoba je na respiratoru u KC Kragujevac i jedna osoba u KC Srbije na Infektivnoj klinici.

Direktorka Instituta Batut Darija Kisić je rekla da, što se tiče testiranja, više nisu važne toliko informacije gde je ko putovao, pošto je sada virus potvrđen u više od 150 zemalja.

Kaže da se sada dele zone na one koje su velika žarišta i one koje nisu i da se u odnosu na to definiše da li će nadzor biti 14 ili 28 dana.

Prati se njihovo zdravstveno stanje i da li imaju temperaturu, rekla je ona dodajući da od korona virusa nema leka i da je najbitnije da osoba bude u izolaciji i da se ne kreće.

Ta osoba će biti u kontaktu sa epidemiologom.

Ona kaže da je važno da se rasterete bolnice i da se omogući pristup samo onima kojima je to zaista potrebno.

Brnabić je rekla da su naši stručni timovi razvili i da već drugi dan rade u zgradi vlade na svim protokolima kako nam se pune neke bolnice, koje su faze.

U KC Srbije na Infektivnoj je već hospitalizovana 31 osoba i zato se već prazne KBC Dragiša Mišović i Kliniku za pulmologiju kako bi bili spremni da ako raste taj broj, kako se očekujem da ti kapaciteti budu spremni, navela je premijerka.

Dodaje da su ti objekti već spremni za to.

Brnabić: U narednih 48 sati na raspolaganju dezinfekciona sredstva

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić najavila je da će sutra imati dobre vesti u vezi dostupnosti sredstava za dezinfekciju i da će građanima biti na raspolaganju bezbedne količine.

Brnabić je, na konferenciji za štampu, rekla da je pronađeno rešenje za najveći problem i da će građani u narednih 48 sati imati na raspolaganju prilično bezbednu količinu dezinfekcionih sredstava.

« Neće postojati problem », podvukla je ona.

Brnabić je ukazala da za vikend očekujemo prve značajne donacije zaštitne opreme i drugih aparata iz Kine, koje je obezebdio predsednik Aleksandar Vučić.

Na kraju je apelovala na maksimalnu ozbiljnost, samodisciplinu, solidarnost i razumevanje i istakla da je ovo borba svakog pojedinca za celo naše društvo i zemlju.

Kinezi nam najviše pomažu, otvoren poseban račun

 

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da je nakon obraćanja predsednika Srbije Aleksandra Vučića kineskom predsedniku Si Ðinpingu i kineskom narodu veliko interesovanje kod Kineza da donacijama pomognu Srbiji.

“Ogromno je interesovanje građana Kine da upute finansijska sredstva i opremu građanima Srbije. Vlada Srbije je formirala poseban tim koji se bavi samo donacijama iz Kine. Uz veliku podršku NBS otvorili smo račun u Kini gde će građani Kine u junanima moći da uplaćuju novac za donacije”, rekla je Brnabić.

Kaže da će sav novac biti namenjen za medicinsku opremu i sredstva, kao i da smo za kineske komapnije u Srbji otvorili i poseban dinarski i devizni račun.

Taj račun nije samo za kineske kompanije, ali one su se u najvećoj meri javile i pisale kabinetu predsednika i mom kabinetu, jer žele da doniraju maske i testove i još neku pomoć kako bi se Srbija izborila sa korona virusom, naglasila je Brnabić.

Kako kaže, to je nešto što na lep način pokazuje naše čelično prijateljstvo sa Kinom.

“To su lepe vesti i gestovi solidarnosti koji su nam potrebni, i to u vreme kada se svaka zemlja bori za sebe. Ovo je velika podrška i podstrek za sve nas”, navela je Brnabić.

 

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com