TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo VESTI

K. MITROVICA: SRBI TRAŽE UKIDANJE ODLUKE O DINARU

U severnom delu Kosovske Mitrovice danas je održan veliki protestni opštenarodni skup sa koga su građani pozvali međunarodnu zajednicu da zabrani odluku Prištine o ukidanju dinara, i na kome je ukazano da su Srbi na KiM obespravljeni i bez normalnih uslova za život. Dragiša Milović iz Kliničko bolničkog centra u Kosovskoj Mitrovici rekao je da ovaj veliki veličanstveni slup prilika da se izrazi nezadovoljstvo sa jednostranim potezom da se ukine dinar. On je istakao da je ta odluka direktno uperena prema srpskom narodu i da preti opstanku srpskog naroda na KiM.

“Ona ima za cilj ukidanje srpskih institucija. Uperena je i protiv manjinskih zajednica koje ovde žive. Sve se ovo dešava pred licem međunarodne zajednice. Posle 25 godina evo prilike da svetu, Evropi kažemo da smo mi Srbi građani drugog reda, da nam se gaze osnovna ljudska prava i da nam preti egzodus. Ovom suludom odlukom biće pogođeni najranjiviji, stari bolseni, penzioneri, socijalno ugroženi, studenti, ali i zdravstveni radnici. Pitanje je kako ćemo snabdevati bolnice lekovima, kupovati hranu za pacijente. U njoj se leče Srbi, Bošnjaci, Romi. Ako odluka ostane na snazi biće im uskraćeno pravo na lečenje”, rekao je on.

Istovremeno, on je pozvao one koji odlučuju, ambasadore Kvinte da zabrane odluku i podsetio da Srbija ima pravo da finasira svoje građane što je dogovoreno Briselskim sporazumom 2013 i 2015. godine.

“To su temelji ZSO, ali nažalost ta zajednica koja je trebalo da bude formirana pre 11 godina Priština ne želi da je formira, a Bbrisel ćuti. Naša sanitetska vozila su prošle godine više od 400 puta zaustavljana, zabranjena nam je vakcinacija, upadali su u KBC i pretresali i pacijente i zaposlene. Ovo je prilika da kažemo da se ne slažemo sa jednostarnim potezima Kurtija kojima usložnjava situaciju na severu”, rekao je Milović i naglasio da je i na nedavno održanoj sednici Saveta Bezbednosti UN 13 od 15 zemalja članica zaključilo da je Kurti taj koji pravi probleme.

“Mi smo za mir, bortimo se za opstanak, želimo osnovna prava, a 25 godina nemamo ništa od toga. Moramo da istrajemo. Ništa tuđe nismo uzeli i na sve provokacije moramo da odgovorimo mirom i dostojanstvom. Nadam se da ima prava za nas Srrbe i da međnarodna zajednica jednom mora da kaže dosta ugnjetavanja Srba. Sloga i jedinstvo su nas držali svih ovoh godina i da poštujemo jedni sdruge uz pomoč naše matice Srbije i SPC i dobijemo šta nam propada a to je miran žovot na ovim prostorima”, rekao je on.

Svetlana Stević, upravnica Narodnih kuhinja “Majka devet Jugovića” poručila je sa skupa da se Srbi na KiM nalaze u bezizlaznoj situaciji i da moramo da budemo jedinstveni i složni i da ostanemo na vekovnim ognjištima.

“Nije nije lako biti Srbin, nismo bez korena i istorije, svetinje govore umesto nas i potvrđuju identitet srpskog naroda. Ljudi traže pravo na život, slobodu, golo parče hleba. Teško je kada je neko gladan a neko u Prištini ne želi da čuje za taj vapaj. Jedino mi Srbi na KiM nemamo demokratiju. Kako da objasnimo našoj deci da nam je sve uskraćeno. Nikada nije bilo lako ali smo pobeđivali kada smo bili jedinstveni i složni. Preživećemo i ovo jer je gospod uz nas, zaštirtiće nam decu i mi ćemo slati naše molitve”, rekla je ona.

Dušanka Đorović, iz Udruženja ujedinjenih penzionera rekla je da su građani primorani na ulici da ostvare elementarna prava i zapitala šta su skrivili da im se to desi.

 

KURTI: NE PONIŠTAVAMO ODLUKU O DINARU

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izjavio je da Priština ne može da poništi odluku o uvođenju evra kao jedine valute na KiM i ukidanju dinara. “Ne možemo da poništimo odluku. Nećemo imati nikakve kaznene mere, ne želimo nikoga da kaznimo”, rekao je Kurti u Londonu za Blumberg i dodao da će Srbima biti dato vremena da se “prilagode novoj odluci”. Kurti je rekao da se vlada neće mešati u odluku centralne banke i istakao da se zalaže za uredbu centralne banke u Prištini o gotovinskom poslovanju, prema kojoj je jedina valuta evro. Privremene institucije vlasti u Prištini usvojile su uredbu o gotovinskom poslovanju koja je stupila na snagu 1. februara, a prema kojoj je evro jedina valuta u kojoj se može vršiti gotovinsko plaćanje, što znači zabranu upotrebe dinara.

 

 

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com