субота, јун 15

KAKO DA POKRENEM SVOJ BIZNIS: POMOĆ „PRIJATELJA“ IZ eUprave

0
10

Imate ideju da pokrenete biznis, ali nemate ideju kako! Ili, jednostavno, nemate živaca da se „potucate“ od šaltera do šaltera i raspravljate sa šalterskim službenicima o svim potrebnim dokumentima, prijavama, taksama… I zato ćete radije odustati?

Zahvaljujući novim tehnologijama, sada je mnogo toga dostupno samo na klik kompjuterskog miša. Ili na dodir prostom na touchscreen vašeg „pametnog“ telefona.

Međutim, pre nego što krenete, najpre dobro razmislite o svojoj ideji. I dobro se informišete o tržištu, odnosno da li će vaša odeja „raditi“, hoće li neko želeti da kupi ono što nameravate da proizvedete ili da plati za uslugu koju nudite.

Mnogi podaci podaci, analize, istraživanje o potrebama za uslugama ili proizvodima koji vam u tome vam mogu pomoći nalaze se na internetu.

Naravno, „pitaj prijatelja“ je uvek dobra opcija!

A jedan od tih prijatelja takođe se može naći na internetu. Klik na https://euprava.gov.rs/pokretanje-biznisa vodi vas na internet stranicu koja vam može dati odgovore na mnoga pitanja i dileme oko pokretanja spostvenog biznisa.

Tako na samom početku imate korisne linkove koji vas vode do odgovora ko vam i kako može pomoći i finansijski, ili na neki drugi način.

FINANSIJSKA PODRŠKA ZA NOVE PREDUZETNIKE

Kada je reč o finansijkoj podršci,  postoje različiti programi specijalizovanih institucija:

 1. Subvencije za samozapošljavanje Nacionalne službe za zapošljavanje (nezaposlenoma, jednokratno od 250 hiljada dinara). U slučaju samozapošljavanja nezaposlenih osoba sa invaliditetom iznos je 270 hiljada dinara. Subvencije se dodeljuju radi osnivanja radnje, zadruge ili drugog oblika preduzetništva kao i osnivanja privrednog društva, ukoliko osnivač u njemu zasniva radni odnos.

2. Povoljni krediti Fonda za razvoj Republike Srbije.

 • · Start-up krediti za koje mogu konkurisati oni koji žele da pokrenu sopstveni posao ili postojeći preduzetnici, mikro i mala privredna društva osnovana u godini koja prethodi godini podnošenja zahteva. (Može se finansirati dogradnja, rekonstrukcija, adaptacija, sanacija poslovnog ili proizvodnog prostora, kupovina opreme, kao i trajna obrtna sredstva, najviše do 20% ukupne investiciije)
 • · Program promocije preduzetništva i samozapošljavanja namenjen novoosnovanim preduzetnicima, poljoprivrednim gazdinstvima, mikro i malim privrednim društvima starosti do dve godine, kao i svima koji su zainteresovani za otpočinjanje sopstvenog biznisa i razvoj poslovanja.
 • · Kredit za nabavku opreme, mašina, postrojenja, zatim izgradnju ili kupovinu proizvodnog ili poslovnog prostora (investicioni krediti);
 • · Kratkoročni kredit za podsticanje konkurentnosti i likvidnosti domaće privrede (kratkoročni krediti);

Drugi krediti i podrška dostupni su i mogu se pratiti na veb prezentacijama Fonda za razvoj i Razvojne agencije Srbije.

Takođe, poslodavci koji žele da zaposle nove radnike ali i preduzetnici koji tek planiraju da pokrenu posao mogu da dobiju značajne poreske olakšice.

NEFINANSIJSKA PODRŠKA ZA NOVE PREDUZETNIKE

Sem novčane pomoći u subvencijama i kreditima, za otpočinjanje posla vrlo je važno naoružati se znanjem i veštinama neophodnim za dobro vođenje posla.

Možete se prijaviti na besplatne obuke kod svog savetnika za zapošljavanje u Nacionalnoj službi za zapošljavanje.

Na dvodnevnoj obuci Put do uspešnog preduzetnika možete dobiti informacije o pokretanju biznisa i pripremi biznis plana.

Nezaposleni koji nakon uspešno završene dvodnevne obuke odluče da realizuju svoju poslovnu ideju, mogu da konkurišu za subvenciju za samozapošljavanje (pogledaj gore u textu).

Akreditovane regionalne razvojne agencije realizuju standardizovani set usluga koji je namenjen potencijalnim i postojećim preduzećima i preduzetnicima i potpuno je besplatan.

Ovaj set usluga čini pet grupa usluga: informacije, obuke, savetodavne usluge, mentoring i promocije.

Osim toga, dostupne su brojne obuke za otpočinjanje poslovanja koje organizuju različita udruženja, organizacije i pojedinci. Ove obuke i događaje možete pronaći lako pretragom na internetu ili kontaktiranjem udruženja koja podstiču preduzetništvo. Čak i kada niste potpuno sigurni da želite da otpočnete svoj biznis, ove obuke ili informativne sesije su korisne da možete razumeti šta vam sve može biti potrebno i da čujete kako drugi vide Vašu ideju.

A KOLIKI SU POREZI? KAKO DA REGISTRUJEM FIRMU? KAKO ZAPOSLITI RADNIKE?…

Postoje još mnoga pitanja koje muče početnike u biznisu ili one koji tek planiraju da pokrenu biznis. Mežu njima su i

 • Ilustracija

  Kako da znam koliko će iznositi mesečni porezi i doprinosi i drugi troškovi ako rešim da osnujem firmu?
  Koliki su porezi koje bi plaćao kao preduzetnik?
  U kojim slučajevima mi je potrebna posebna licenca ili odobrenje za osnivanje firme i kako se ona pribavlja?
  Da li moram da imam uplaćen osnivački ulog pri podnošenju prijave osnivanja privrednog društva?
  Šta treba da uradim da bih se registrovao kao preduzetnik?
  Šta treba da uradim da bih registrovao ortačko društvo?
  Šta je to potpis kvalifikovanim elektronskim sertifikatom (kvalifikovani elektronski potpis), čemu služi i kako da ga pribavim?
  U kojim slučajevima imam pravo na poreske olakšice i kako da ih ostvarim?
  Šta je to elektronsko sanduče?
  Želim da se bavim prodajom, odnosno trgovinom na malo. Koje uslove moram da ispunim?
  Želim da zaposlim radnike. Kako da to uradim?
  Koje mere je potrebno da preduzmem kao vlasnik firme radi bezbednosti i zdravlja na radu?
  Šta je kolektivni ugovor?
  Koliko može da traje rad na određeno vreme i koji su oblici rada van radnog odnosa?
  Šta je potrebno da znam ukoliko zapošljavam stranca?

Odgovore na ukupno pedesetak pitanja možete pronaći na već pomenutoj stranici eUprave, https://euprava.gov.rs/pokretanje-biznisa .

O karavanu podrške za digitalizaciju poslovanja na lokalu „Mali biznis u malom prstu“ pročitajte ovde.

Ovaj projekat sufinansiran je sredstvima Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Leave a reply