TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo

KAKO FINANSIJSKI PREŽIVETI JANUAR?

Nova godina, Badnji dan, Božić, Srpska nova.… Zbog praznika i proslava za mnoge januar postane mesec koji traje najduže u godini. Slično kao i septembar. Novčanici su tanji, a dani do naredne plate sve duži. Ali, ima i onih koji su kućni budžet na vreme rasporedili i sada nema zime.

Uvek postoji plan i preživljavanje, kaže jedan stariji Nišlija. 

Pravog leka protiv januara nema – jedini savet je da se novac što racionalnije troši. Najbolje je sve staviti na papir i napraviti plan, ali to ne može uvek jer se dešavaju u životu i neplanirani izdaci, kažu ekonomisti. 

Racionalno treba trošti I tokom cele godine. Ekonomisti savetuju građane da sagledaju ekonomska situaciju u zemlji i u svetu i dodaju da su cene više nego u ovo vreme prošle godine. Upozovaravaju da, iako je inflacija počela da pada, cene proivoda su se ipak zadržale na višem nivou.

Tu je i poskupljenje struje koja će neminovno uticati na rast cena ostalih proizvoda i usluga. Treba biti obazriv sa budžetom. Naravno i ovo povećanje plata i penzija koje je počelo i koje se nastavlja pitanje je koliko će uspeti da amortizuje ovaj rast cena i povećanu potrošnju u januaru i decembru, kaže ekonomista prof. dr Snežana Radukić. 

Ono što je sigurno je da novac za hranu i račune mora da se nađe. Preživeće se i ovaj januar kao i svaki prethodni.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com