TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo VESTI

KAKO POBEDITI “TUŽNI PONEDELJAK”?

Prošla su sva slavlja, najveće slave, dva novogodišnja dočeka, kupovala se garderoba, pokloni, hrana, piće i još garderobe i hrane… Novčanici uglavnom prazni, novogodišnje želje mnogima već sada ne deluju realne. Da li je zaista treći ponedeljak u godini – najtužniji dan, kada mnoge depresija uzme pod svoje?

Ili je i to marketinški trik?

Evo šta kažu građani a šta stručnjaci.

 

Postoje izjave da je najtužniji pondedeljak, zapravo, marketinški trik, kako bi se povećala prodaja letnjih aranžmana, ali se vezuje za postprazničnu depresiju i sniženo raspoloženje.To zaista može da ima veze ukoliko je neko pretrpeo gubitak, praznici mogu biti okidači. Ukoliko je neko hronično usamljen i nema sa kim da provede praznike. Kada je reč o ozbiljnijoj formi, procesa tugovanja i kliničkoj depresiji, svaki ponedeljak je isti, ali možda može da pojača i to. Ovde je reč o nižem intenzitetu tuge. Ljudi se manje raduju nekim aktivnostima, ali sve to u blažoj form, kaže upravnica Departmana za psihologiju Filozofskog fakulteta Niš Milica Tošić Radev. 

 

Kako se nositi sa time?

Ja bih uvek preporučila ljudima da se okruže svojim prijateljima, dobro je da se posvetimo sebi. Možda neko voli da se našminka, opere kosu, pročita knjigu. Svako od nas zna kako se ranije nosio sa tim situacijama. Možda odgledamo dobru komediju, počistimo stan, fizička aktivnost može da bude od koristi, da završimo neke aktivnosti, kaže Tošić Radev. 

Napominje da bi trebalo da napravimo razliku između osećanja tuge koja je privremena, ne tolikog intenziteta od ozbiljnijeg, hroničnog neraspoloženja koje traje duže od šest nedelja. U tom slučaju bi svakako trebalo da potražimo pomoć stručnjaka.

Psiholog Klif Arnel je 2005. godine definisao današnji dan kao “tužni ponedeljak”, uzevši u obzir stanje na bankovnom računu posle praznika, niske temperature i niz drugih faktora. Teorija kaže da treća nedelja januara označava vrhunac u godini kada nas sustiže „novogodišnji bluz“. Zajedno sa postojećim pritiscima sa kojima se konstatntno suočavamo u januaru, izolacija, rad od kuće, socijalna distanca stvaraju još veći rizik da se ovog plavog ponedeljka osećamo loše.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com