субота, јул 20

KAKO RAZUMETI SRPSKI FILM?

0
51

Koliko je važno da film gledamo kritički? I kako da naučimo da gledamo film? To se može postići najpre kroz edukaciju. Zato je Niški kulturni centar organizovao Međunarodnu koloniju filmske kritike. Kroz razne radionice i tribine deca i srednjoškolci mogli mnogo toga da nauče o srpskom filmu.

Isidora Jovanović učenica je treće godine Gimnazije “Svetozar Marković” u Nišu. Drugi put učestvuje na radionici filmske kritike. Prošle godine je slušala o Stevanu Sremcu i njegovom radu. Kaže da joj to iskustvo mnogo znači.

Prvo, naučili smo kako da gledamo film sa kritičke strane koja je drugačija od običnog gledanja. Naučili smo i kako da govorimo o samom filmu, kako bimso mogli sami da pišemo kritike. Nismo se bazirali samo na filmu, već smo generalno pričali o svim ostalim temama kako se on snima, kako bi trebalo da izgleda sama procedura snimanja, kaže Isidora. 

Pošto sam ja član radionice NKC-a kreativnog pisanja, dosta sam se susretala sa kritikom. Kritika može da bude i dobra i loša kod nas. Baš mi je drago što mogu da podstaknem svoje sposobnosti, kaže učenica OŠ “Ratko Vukućević” Niš Sofija  Milosavljević. 

Radionicu filmske kritike za srednjoškolce vodile su filmske kritičarke Ivona Đurić i Ana Filipović.

Mi smo došle iz „Filmoskopije“. To je portal za filmsku kritiku i esejistiku, pod pokroviteljstvom Filmskog centra Srbije. Ove godine smo izdali zbornik radova koji se sastoji od filmskih kritika i eseja, koji su prethodnih godina objavljivani na portalu. Naziv publikacije je “Filmoskopija: Savremeni srpski film od 2010. do 2023. Cilj ovih radionica je da uputimo mlade ljude kritički gledaju film i da ih upoznamo sa osnovama filmskog jezika, kaže Ivona Đurić. 

Nas je više autora zastupljenih u samom zborniku koji su se bavili tim filmovima. Pokušavali smo da obuhvatimo, ne donoseći neki opšti sud o kvalitetu domaćeg filma u tom trinaestogodišnjem periodu. Zapravo je bila potreba da se oni ponaosob kritički promisle. Da se klasifikuju kojim se temama, pitanjima bave i na koji način tome stilski pristupaju, kaže Ana Filipović. 

Krenule su u proces decentralizacije filmske kritike i obilaze gradove širom Srbije. Držale su radionice u Subotici, Požegi, na red je došao i Niš.

Ova radionica je u sklopu manifestacije pod nazivom “Međunarodna kolonija filmske kritike u Nišu”, koju organizuje Niški kulturni centar.

Leave a reply