понедељак, јун 24

KARAVAN „DIGITALNA EKSPEDICIJA“ U POSETI ALEKSINCU (VIDEO)

0
22

Karavan digitalnih veština, pismenosti i bezbednosti, pod nazivom „Digitalna ekspedicija“, koji je pokrenut na inicijativu Kabineta predsednice Vlade Republike Srbije, Ane Brnabić, stigao je u Aleksinac.

Građani Aleksinca tokom vikenda imaju priliku da se na platou ispred Doma kulture upoznaju sa ključnim digitalnim veštinama, da saznaju kako se dolazi do informacija, kako da u elektronskoj komunikaciji sa državnom upravom ostvare neko svoje pravo ili ispune obavezu, kao i da kako da sebi i svojoj deci pruže bezbedno digitalno iskustvo.

Aleksinac je jedanaesti grad u Srbiji u koji je stigao karavan digitalnih veština, pismenosti i bezbednosti pod nazivom Digitalna ekspedicija.

Cilj je da se građani upoznaju sa prednostima digitalizacije i uslugama eUprave, koje će im život učniti lakšim i bogatijim za nova iskustva.

„Nedostatak znanja i veština za digitalnu pismenost glavna je prepreka razvoju digitalnog građanstva, a u najvećem riziku su najstariji članovi našeg društva zbog čega će se sprovesti poseban program digitalne pismenosti u 20 gerontoloških centara širom Srbije„, kaže Mirko Janić državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Deo predavanja u centru Aleksinca posvećena su i mladima odnosno učenicima i njihovim roditeljima o bezbednom digitalnom iskustvu a kojima su govorili I influenseri sa društvenih mreža.

Jedna od njih je i Marija Radović koju na TikToku prati više od 350.000 tinejdžera širom Srbije zbog čega, kako kaže ima veliku odgovornost šta i kako objavljuje.

U Srbiji već četiri godine postoji Nacionalni kontakt centar za bezbednost dece na internetu koji edukuje roditelje I njihovu decu kako da budu digitalno bezbedni. Uzmeniravanje na interentu građai mogu da prijave na broj 19833.

„Imali smo oko 23.000 poziva, 325 predmeta od kojih je 100 preuzelo MUP – odeljenje za visoko tehnološki kriminal. Prevencija je najbitnija i kod roditelja i dece“, kaže Sandra Bakić, edukator Nacionalnog kontakta centra za bezbednost dece na internetu.

Na putovanju po Srbiji, Karavan obilazi ukupno 16 gradova, a do kraja godine biće još i u Nišu, Vranju, Pirotu, Raški i Novom Pazaru.

Ovaj projekat sufinansiran je sredstvima ministarstva Kulture i informisanja republike Srbije i Grada Niša. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Leave a reply