TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo VESTI

Kineski predsednik Si Đinping danas počinje zvaničnu posetu Srbiji

Predsednik Kine Si Đinping boraviće danas i sutra u zvaničnoj poseti Srbiji, a ugostiće ga predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Si je poslednji put bio u Srbiji 2016, što je bila prva poseta predsednika Kine Srbiji nakon 32 godine i tom prilikom je potpisana Deklaracija o strateškom partnerstvu.

Vučić se sa Sijem sastao u oktobru prošle godine u Pekingu, tokom trećeg foruma “Pojas i put”, kada je potpisano 18 sporazuma, uključujući i sporazum o slobodnoj trgovini Srbije i Kine, koji bi uskoro trebalo da stupi na snagu.

Ovo je prva poseta predsednika Sija Evropi u poslednjih pet godina, od izbijanja pandemije kovid-19 i tokom ove evropske turneje posetiće samo tri evropske prestonice – Pariz, Beograd i Budimpeštu.

Petodnevnu turneju počeo je posetom Francuskoj 5. maja, 7. maja dolazi u Beograd, a nakon toga očekuje ga poseta Budimpešti.

Za dolazak Sija u Beograd preduzete su velike mere bezbednosti, pa će njegovu delegaciju obezbeđivati 3.400 policajaca, saznaje Tanjug.

Sija će dočekati srpski lovci MiG-29 koji će pratiti njegov avion od granice, a na beogradskom aerodromu će u njegovu čast biti postrojena garda Vojske Srbije. Duž auto-puta u Beogradu će biti postavljene kineske i srpske zastavice, a svečani doček kineske delegacije, koja broji 400 ljudi, biće organizovan i ispred Palate Srbija, a planirano je i potpisivanje više od 30 sporazuma.

Biće organizovan i svečani ručak, a kineski predsednik će imati priliku da proba srpska jela i vina, a biće upriličen i muzički program na srpskom i kineskom jeziku, koji će biti završen pesmom “Ovo je Srbija”.

Kineskog predsednika ugostiće predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Si je poslednji put bio u Srbiji 2016, što je bila prva poseta predsednika Kine Srbiji nakon 32 godine i tom prilikom je potpisana Deklaracija o strateškom partnerstvu. Vučić se sa Sijem sastao u oktobru prošle godine u Pekingu, tokom trećeg foruma “Pojas i put”, kada je potpisano 18 sporazuma, uključujući i sporazum o slobodnoj trgovini Srbije i Kine, koji bi uskoro trebalo da stupi na snagu.

Ovo je prva poseta predsednika Sija Evropi u poslednjih pet godina, od izbijanja pandemije kovid-19 i tokom ove evropske turneje posetiće samo tri evropske prestonice – Pariz, Beograd i Budimpeštu.

Petodnevnu turneju počeo je posetom Francuskoj 5. maja, 7. maja dolazi u Beograd, a nakon toga očekuje ga poseta Budimpešti.

Zastave Kine i Srbije na beogradskim ulicama u čast dolaska predsednika Sija

Prilikom poslednjeg susreta kineskog i srpskog predsednika u oktobru prošle godine u Pekingu, pored Sporazuma o slobodnoj trgovini, potpisano je i više bilateralnih dokumenata, poput onih o saradnji policije u upravljanju vanrednim situacijama, o izgradnji saobraćajnica, srpsko-kineskog industrijskog parka, izvozu jabuka, digitalizaciji.

Uoči posete kineskog predsednika Sija, predsednik Vučić je za kinesku CCTV izjavio da je Kina najbolji partner Srbije u ostvarivanju državnih ciljeva i ocenio je da Sijeva poseta Beogradu dolazi u pravo vreme, da je veoma srećan zbog razgovora koje će imati sa kineskim predsednikom i da postoji mnogo tema o kojima će razgovarati.

Naglasio je da je Srbija potpuno posvećena Sijevoj poseti i da veruje da će ona doneti koristi i biti u interesu i kineskog i srpskog naroda. Najavljujući posetu kineskog predsednika u obraćanju građanima, Vučić je rekao da je Si jedan od najznačajnijih svetskih lidera i iskreni prijatelj Srbije i zamolio je sve građane Srbije da na “divan i gostoljubiv” način dočekaju predsednika Kine.

Predsednik Vučić je ukazao da je Srbija zahvaljujući saradnji sa Pekingom dobila mnogo, a jedna od tih stvari je i direktna avio linija do Tjenđina, i naglasio da uskoro dobijamo i drugu do Šangaja, a da je u planu i treća, koja će povezivati Beograd i Guangdžou.

Ambasador Kine u Beogradu Li Ming ocenio je da poseta predsednika Kine Si Đinpinga Srbiji na najvišem, državnom nivou, predstavlja prekretnicu za podizanje nivoa saradnje i nadogradnju odnosa Srbije i Kine.

“Verujemo da će Srbija biti sjajan domaćin i da će ta poseta biti uspešna i plodonosna”, rekao je Ambasador Li Ming novinarima na konferenciji organizovanoj povodom dolaska predsednika Si Đinpinga u Beogad.

Ambasador veruje da će poseta dati novi doprinos miru, stabilnosti i prosperitetu regiona i dodaje da će tokom posete biti potpisan niz razvojnih dokumenata i ugovora.

U ponedeljak Si je posetio Pariz gde se susreo sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom i sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen.

U pratnji predsednika Kine su njegova supruga Peng Lijuan, član Glavnog komiteta Političkog biroa Centralnog komiteta Komunističke partije Kine (KPK), direktor Generalne kancelarije Centralnog komiteta KPK Cai Ći, kao i član Političkog biroa Centralnog komiteta KPK i ministar spoljnih poslova Vang Ji, prenosi Kineski međunarodni radio.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com