TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo

KO MOŽE DA BUDE LIČNI PRATILAC?(VIDEO)

Ove godine od prijavljenih 77 kandidata za uslugu ličnog pratioca u Nišu, dvadeset dvoje je ostalo na listi čekanja. Mnogi roditelji su zbog toga nezadovoljni kaže odbornik odbornik Skupštine Grada Miodrag Stanković, koji je podneo i odborničku inicijativu da se rebalansom budžeta obezbedi još 50 miliona dinara za uslugu ličnog pratioca.

Gradonačelnica Dragana Sotirovski ističe da je obrazloženje Komisije da ukoliko jedan od roditelja te dece nije zaposlen može da obavlja posao ličnog pratioca deteta i da je to jedan od razloga zašto nisu sve prijave roditelja prihvaćene.

Zahtevam da se rebalansom budžeta za 2023. godinu obezbede dodatna sredstva za uslugu ličnog pratioca, kako bi se proširila lista, odnosno svi imali podjednaka prava za tu uslugu, kao i da se obezbede dodatnih 50 miliona što sam predlagao amandmanom na budžet za 2023. godinu za funkcionisanje privatnih predškolskih ustanova”, kaže Stanković.

To što je držao Stanković držao konferenciju je pucanje u prazno jer smo već doneli određene odluke. Para ima dovoljno, za personalne 30 miliona, za lične pratioce 15 miliona i nastaviće se ta usluga. Veliki problem što neki asistenti nisu licencirani. Taj problem će biti rešen 1. maja, kada „Mara“ bude licencirana kao ustanova, koja će pružati uslugu ličnih asistenata”, objašnjava Sotirovski.

“Svi roditelji koji su predali zahtev za uslugu ličnog pratioca imaju pravo na pomoć, jer je svakako tim stručnjaka procenio da je njihovom detetu potrebna ta usluga. Dakle, deci koja su na listi čekanja potrebna je pomoć isto koliko i onima kojima je ta usluga omogućena”, dodaje Stanković.

Mi i smo i obećali onima koji se zaposle da će njihova deca dobiti ličnog pratioca”, kaže Sotirovski i dodaje da nije korektno da Grad finansira ličnog pratioca deteta, ako mu jedan od roditelja ne radi“.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com