TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo Udarne VESTI

KOCKA NA PLATOU KOD TVRĐAVE

Prvi deo pešačke zone kod Beogradske kapije niške Tvrđave je završen. Majstori postavljaju kocku u drugom delu, a onda bi trebalo da taj novi trg oplemeni zelenilom i sistemom rasvete. Zanimljivo je da se čitav prostor uređuje kockom koja je izvađena iz rekonstruisanih ulica i čuvana na depou.

Kod Tvrđave se uveliko postavlja kocka i time se nastavlja projekat uređenja prostora ispred Beogradske i Stambol kapije. Time se pešačka zona od Trga Kralja Milana nastavlja preko mosta, kraj Tvrđave, preko Uluce Đuke Dinić do autobuske stanice. U prvom delu parka građevinski radovi su završeni i, kako kažu u Direkciji za izgradnju, ovih dana kreće montaža stubova rasvete.

“Majstori ovde sada trenutno rade na početku postavljanja pešačkog dela, u drugom delu. Kolege iz Mediane su već spremile uređenje zelenila, zalivni system, spremna je nova rasveta. Naši građani imaju imaju prilike to da vide i u prezentaciji Zavoda za urbanizam. To će biti  jedan novi ambijent, jedno novo mesto i nadam se da će naši građani biti zadovoljni”, rekao je za Zonu plus direktor Direkcije za izgradnju Grada Niša Zoran Prokić.

Arhitekta mr Hadži Ivan Redi kaže da je oslobađanje Tvrđave odličan potez.

“Lepo je ta širina, to povezivanje sa univerzitetskim trgom, lepo je to što je kapija sinula u svom sjaju i lepo je da je to i naznaka procesa koji će se dalje odvijati na tom prostoru; da će se zapravo stvarati novi prostori za koje ćemo reći: Eto, to su naši niški prostori”,

Kaže da je kocka jako dobar materijal, ali da sa njom treba oprezno da se radi, posebno na velikim površinama.

Na velikim površinama kocka predstavlja vizuelni problem – ona je monohromatska, siva, sve to ne dobija efekat kao kada se kombinuje sa nekim drugim materijalom, kamenim pločama ili nečim drugim, kaže Redi.

Zanimljivo je da se za plato kod Tvrđave koristi kocka koja je već ranije bila na niškim ulicama, pa je čuvana na gradskom depou.

Kocke ima još u Kazandžijskom sokačetu, Ulici Vase Čarapića, Gostivarskoj, Čegarskoj, kod ulaza u Pantelejsku kasarnu…

Uskoro bi trebalo da se radi i Ulica Đuke Dinić, parcijalno, kako bi sve moglo i dalje da neometano funkcioniše.

 

 

 

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com