TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo VESTI Zdravstvo

KOLIKO BRINEMO O ZDRAVLJU ZUBA?

Foto: Pixabay

Bolesti usta i zuba, oralna hirurgija, protetika, ortopedija vilica, dečija preventivna stomatologija neke su od tema Međunarodnog kongresa “Dental Naissa ’24” koji se održava na Medicinskom fakultetu u Nišu, u saradnji sa Klinikom za dentalnu medicinu Niš. Sve je više ljudi koji prate i slušaju savete stomatologa i dolaze redovno na kontrolne preglede, kažu iz Klinike za dentalnu medicinu, gde Nišlije starije od 65 godina odnedavno imaju besplatnu popravku zuba ili protetičke usluge.

Oduvek se znalo koliko je dentalna higijena važna. Zdravi zubi nam, sem estetike, omogućuju i pravilnu ishranu, ali i pravilan govor. Ono što je najvažnije – higijenom usta i zuba sprečavamo nasatank karijesa i oboljenja desni. Ipak, koliko smo svega toga danas svesni?

Vodim računa, normalno. Koristim konac, četkice, kaže jedna Nišlijka.

Pošto nosim protezu, relativno često idem zubaru i održavam zube normalno. Koristim četkice za osetljive zube i osetljive desni, kaže Nišlija.

Mlade ljude, još od malih nogu, treba da obučavamo, motivišemo za pravilno održavanje higijene, jer je preventiva glavna stvar da ne dođe do glavnih problema, u smislu karijesa zuba, paradentopatije, loma zuba, kaže načelnica Službe za oralnu medicinu i paradentopatiju prof. dr Ljiljana Kesić.

Bolesti usta i zuba, oralna hirurgija, protetika, ortopedija vilica, dečija preventivna stomatologija – sve su to teme Međunarodnog kongresa “Dental Naissa ’24” , koji je na niškom Medicinskom fakultetu okuplja veliki broj predavača iz Niša i drugih gradova zemlje, ali i regiona.

Medicinski fakultet se zaista ponosi svojom stomatologijom, koja zahvaljujući novim generacijama mladih doktora stomatologije, nastavnike i saradnike ovog fakulteta ima odličnu perspektivu i odličnu budučnost. Verujem da će na ovom kongresu biti promovisani novi stavovi u oblasti stomatološke struke i nauke koji mogu doprineti afirmaciji srpske stomatologije i van granica naše zemlje, kaže dekanica Medicinskog fakulteta Niš prof. dr Dobrila Stanković Đorđević.

Stomatologija u ovom trenutku zaslužuje mnogo više pažnje, kaže državni sekretar u Ministarstvu zdravlja dr Mirsad Đerlek.

 Na osnovu iskustava koje smo imali sa Upravom za retke bolesti i Uprave za biomediicnu, smatram da Ministarstvo zdravlja treba da ima i jedan sektor ili Upravu za stomatologiju koji bi se bavio problemima u stomatologiji. Mislim da bi taj sektor unapredio ono što je osnovni cilj – a to je poboljšanje zdravstvene zaštite naših građana kada je u pitanju stomatologija, kaže Đerlek.

Kongres se održava pod pokroviteljstvom Medicinskog fakulteta u Nišu, u organizaciji Klinike za dentalnu medicinu Niš, koja ujedno obeležava i 60 godina postojanja.

Sve je više pacijenata koji nas prate, slušaju, uzimaju i glavne četkice i interdenalne četkice, trude se, dolaze redovno na kontrolne preglede, tako da polako radimo na tome. Svakodnevno se javljaju nove tehnike pranja zuba, novi načini, nova sredstva, vodice za ispiranje usta, kaže prof. dr Ljiljana Kesić.

U planu je i da se otvori Centar za rascepe za novorođenčad, jer je povećan broj takvih pacijenata. Takođe, Nišlije starije od 65 godina odnedavno mogu da računaju na besplatnu popravku zuba ili protetičke usluge u Klinici za dentalnu medicinu. Ova besplatna usluga rezultat je saradnje Klinike sa Medicinskim fakultetom u Nišu.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com