понедељак, јун 24

(VIDEO) Heroj sa Košara Dejan Mitić dobio spomenik u rodnom Trupalu

0
42

Heroj sa Košara Dejan Mitić dobio je spomenik koji je uz veliki broj zvanica otkriven u njegovom rodnom selu Trupale. Dejan je poginuo aprila 1999. godine spasavajući svoje saborce. Otkrivanju spomenika ispred Osnovne škole “Prvi maj” prisustvovala je njegova porodica i veliki broj učenika kojima je to bio čas istorije o herojstvu i slobodi.

Svaki novi dan za roditelje je već 25 godina nova patnja za sinom Dejanom Mitićem koji je kao dvadesetdvogodišnji vodnik Vojske Srbije poginuo 1999. godine na Košarama. Njegova porodica i meštani uz predstavnike Vojske Srbije, resornog ministarstva i opštine Crveni Krst otkrili su spomenik ispred Osnovne škole “Prvi maj” u Trupalu. Bitka na Košarama trajala je od 9. aprila do 10. juna, cilj je bio sprečavanje kopnene invazije tzv. OVK sa teritorije Albanije na područje Kosova. Dejan je teško ranjen ostao na bojištu da bi spasio svoje saborce.

Nekoliko vojnika je pokušalo da ga spasi, ali on je rekao da se povuku i da će ostati da se bori”, general pukovnik Vladmiri Layarević

Dejan Mitić je jedan od 108 heroja koji su poginuli u toj bici. Njegov otac Slavoljub Mitić koji je i sam bio mobilisan u Krušumliji, dan pre bombardovanja se poslednji put čuo sa njim. Tada ga je Dejan posavetovao, ne kao sin već kao vojni starešina suočen sa užasima rata.

Kada dobiješ municiju sebi odvoj dva metka ili bombu i čuvaj za sebe. Ne daj da te živog uhvate“, kaže Dejanov otac Slavoljub Mitić.

Od preživelih Dejanovih saboraca saznao je da je njegov sin pokazao hrabrost koja se ne očekuje od dvadesetdvogodišnjaka, te da je i u poslednjim svojim trenucima mislio samo na svoje vojnike.

Ovo je i istorijski čas za učenike škole i sve naredne generacije će ga imati jer će im nastavnici istorije govoriti šta se dogodilo 1999 godine”, kaže predsednik GO Crveni Krst Miroslav Milutinović.

Tu smo da negujemo kulturu sećanja i seća se heroja sa Košara, Paštrika i Drenice i svi koji su se borili na Kosovu, zbrinjavamo njihove porodice, kaže državni sekretar  Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Đorđe todorov.

Spomenik je u ulici koja nosi njegovo ime.

Leave a reply