TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo Udarne

KOLIKO JE HUMOR VAŽAN ZA MENTALNO ZDRAVLJE?

Smeh je najbolji lek” i čuva naše mentalno zdravlje, poručuju psiholozi na Svetski dan šale. Komiko ili smehoterapiju može i trebalo bi svako da koristi jer pozitivno utiče na raspoloženje, pomaže u borbi protiv depresije, nesanice i anksioznosti, a povećava i samopouzdanje, kaže psiholog Jelena Krstić. Dodaje i da ono što je nama smešno ne mora da bude i drugim ljudima ili narodima, a koliko i šta će nas nasmejati zavisi i od toga koliko smo stari.

Na Svetski dan šale istraživanja pokazuju da se, što smo stariji, sve manje smejemo. Deca se smeju oko 400 puta na dan, a odrasli oko 15. Koliko god da se dnevno smejemo, humor spada u zdrave mehanizme odbrane od okruženja u kojem živimo.

Humor je nešto što je jako poželjno u današanjem društvu, u smislu očuvanja našeg mentalnog zdravlja i istraživanja pokazuju da su osobe zdravog mentalnog zdravlja sklonije humoru i da su otporniji na stres. Humor se vezuje za smešne situacije, ali je to mentalno iskustvo da se relaksiramo u smešnim situacijama odnosno pishološko stanje koje ima pretneziju da se bolje osećamo”, objašnjava Jelena Krstić. 

Postoje razne vrste humora od vulgarnog, apsurdnog, sarkastičnog, preko improvizacije i imitacije drugih ljudi, do igre rečima, crnog i suvog humora koji podrazumeva da se šalimo ali da ostanemo ozbiljni. Uz to, ono što je nekome smešno drugome ne mora da bude, što zavisi od toga koliko smo stari i sa kog podneblja potičemo.

Mala deca ne razumeju sarkazam, ali od sedme godine već razumeju šalu. Generacijski jaz može da postoji, ali može I da se prevaziđe. Imamo primer da roditelji u tik toku izazovu razbijaju jaja o glavu dece”, dodaje Krstić.

Istorija “zbijanja” šala na dan 1. aprila nije sasvim poznata, a mnogi su skloni tumačenjima da se ovaj svojevrsni “narodni praznik” pojavio krajem srednjeg veka u Evropi kao dan svih luda, koji je bio opštenarodno veselje. Najpozantija aprilska šala koja je zbunila milione ljudi dogodila je 1938. godine kada je  Orson Welles radio-dramom „Rat svetova“ izazvao masovnu paniku u SAD-u jer su slušaci poverovali da su svet zaista napali vanzemaljci. Amerikanci se nisu smirili niti nakon niza upozorenja Aprililili I da se radi isključivo o fikciji i radio-drami.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com