TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo Udarne

KOLIKO SMO FINANSIJSKI PISMENI?

Onlajn plaćanja postala su sastavni deo finansijske kulture građana Srbije i takva vrsta plaćanja ima kontuinurani trend rasta, pokazuju podaci kompanije Mastercard. U 2022. godini čak 83 odsto ispitanika reklo je da koristi e-banking, što je porast od 22 odsto u poređenju sa godinom pre početka pandemije.

U ovoj godini beleži se porast od 30 odsto, saopštavaju iz Narodne banke Srbije koja od 18. do 22. marta obeležava Svetsku nedelju novca, a koja je posvećena finansijskoj pismenosti dece i mladih.

Sa razvojem modernih tehnologija finansijska pismenost građana je postala važna jer se na taj način štite od raznih prevara, ali i uče kako da upravljaju sopstvenim budžetom. To se odnosi pre svega na mlade koji žive u doba digitalizacije, kažu profesori ekonomije povodom Svetske nedelje novca.

Cilj finansijskog opismenjavanja mladih je da se osposobe za izazaove koji ih očekuju u životu i da onda doprinesu razvoju preduzetništva što je važan segment današnjeg tržišta rada”, kaže profesorka ekonomske grupe predmeta Vesna Petrović. 

Iz Udruženja banaka Srbije ističu da je korišćenje e-bankinga u protekloj godini poraslo za 30 odsto i da je finansijska pismenost važna jer opredeljuje način na koji će ljudi trošiti ono što zarade i odrediti koliko će odgovorno koristiti bankarske usluge. Da su toga svesni i mladi pokazuje učenička kompanija koja je osmislila kalkulator troškova.

Želimo da podignemo svest o svemu tome jer ima inflacije, a mi smo iz Ekonomske škole i uvideli smo problem da je porebno finansijsko savetovanje”, objašnjava Saška Jocić članica učeničke kompaije Moneyger iz niške Ekonomske škole 

Finansijska edukacija učenika i studenata je i cilj obeležavanja Svetske nedelje novca, koja će se do 22. marta sprovesti na fakultetima i školama širom Srbije u saradnji sa Ministarstvom prosvete i Narodnom bankom Srbije. U stručnim školama već postoji obrazovni profil koji u skladu sa vremenom mora da pretrpi određene promene.

Učenici će u trećem i četvrtom razredu imati predmet bankarstva i osiguranje tako da će imati mogućnost da nauče sve u školi i da budu dovoljno spremni za svet rada”, objašnjava nastavnica Ekonomske škole u Nišu Vesna Petrović.

Tokom Svetske nedelje novca za studente i učenike širom Srbije centralna banka planira stručna predavanja „150 godina srpskog dinara”, kao i radionice „Nemanjići -novac dinastije”, „Falsifikati” i „Moj budžet i ja”, a biće organizovan i turnir u edukativnoj igri „Finansije za kasnije”.

 

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com