TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo GRADSKA PATROLA NIŠ U KADRU PROJEKTI 2022 Udarne

KOLIKO SU BEZBEDNE NIŠKE ZGRADE? (VIDEO)

 

Iako su požari na otvorenom mnogo češći nego u zatvorenim objektima, poslednjih godina sve je više vesti o tome da su vatrogasci morali da reaguju zbog požara u zgradama. Poslednji u Nišu desio se u Triglavskoj ulici kada su se zapalile podrumske prostorije, a među povređenima bila su i deca. Da li sve zgrade u Nišu imaju protivpožarnu zaštitu i aparate za gašenje požara i šta stanari samo mogu da urade kako bi sprečili ovakve situacije? Profesionalni upravnici kažu da je situacija mnogo bolja nego ranije i da se to naročito vidi u novijim zgradama.

Sićevačka 9 – idealan primer kako treba da izgleda protivpožarni sistem u stambenoj zgradi. Hidrantska mreža, pp aparati na svakom spratu, panik lampe i protivpožarni alarm. Tu je i lift izrađen od materijala koji nisu zapaljivi. I ovo je izlovani slučaj gde ima svega. A da li je tako u svim zgradama u Nišu? Teško, ali profesionalni upravnici kažu da se situacija menja na bolje.

Ne treba zaboraviti da su ranije pp aparati misteriozno nestajali iz zgrada jer je gotovo sve bilo na izvol’te. Danas su mnoge zgrade zaključane čime se sprečavaju takve situacije.

Pored protivpožarne zaštite i sami stanari moraju da vode računa da do požara ne dođe.

Aparati za protivpožarnu zaštitu u proseku koštaju između tri i četiri hiljade dinara, a isto toliko treba odvojiti za ormarić. U poređenju sa štetom koju može da nanese požar to i nije velika investicihja. Ono što definitivno predstavlja problem u mnogim zgradama jesu protivpožarne stepenice kojih nema. Ali one su posebna priča i za njihovu izgradnju potrebno je izdvojiti mnogo više para.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com