TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo VESTI

KOLIKO ZNAMO O SVETOM SAVI?

Nikada nije prestajalo interesovanje stručne javnosti za život i delo Svetog Save, ali će naučna iskra sada dobiti novi zamah zahvaljujući projektu Centra za crkvene studije u Nišu.

Sada se dan njegove smrti obeležava kao školska slava, ali je pola veka, sve do devedesetih godina bio gotovo potpuno skrajnut!

Projekat  “Sveti Sava u srpskoj duhovnosti i kulturi (2022-2025)“  koji realizuje Odeljenje za svetosavske studije Centra za crkvene studije u Nišu već daje rezultate. Okupio je šezdesetak naučnika, koji će svojim radovima baciti novo svetlo na život i delo prvog srpskog prosvetitelja.

Naročito ističu značaj zbornika “Sveti Sava i Domentijan”, za čiju izradu su imali podršku Hilandara. Nije ni čudo – i Sveti Sava i Domentijan bili su hilandarski monasi.

O Svetome Savi je relativno puno pisano, a o njegovom, može se reći, najboljem učeniku mnogo manje. Ono što ljudi znaju jeste da je Sveti Sava bio prvi srpski književnik, ali sada znaju i da Domentijan prvi klasik srpske književnosti, ocenjuje dr Dragiša Bojović iz Centra za crkvene studije.

Ovaj zbornik sadrži 42 rada na 779 strana, što je zaista impozantno, kaže doc. dr Jelena Stošić iz Centra za crkvene studije.

U ovim radovima u fokusu istraživanja jessu delo i Svetog Save i njegovog učenika Domentijana koji stoje na samim počecima srpske književnosti i pismenosti, kaže Stošić.

Značajna otkrića ostaće budućim generacijama, a Niš se upisuje u mapu najznačajnijih centara za svetosavske studije.

Ko i koliko generalno zna o Svetom Savi?

Starije Nišlije uglavnom ga vezuju za 27.januar i školsku slavu, ali o samom delu Svetog Save, ako i nešto znaju, znaju iz medija i to uglavnom onoga što je objavljivano poslednje tri decenije.

Kad sam ja išao u školi, mi nismo učili o Svetom Savi. Sada deca puno uče o njemu u školi, pa i znaju ko je on i zašto je značajan, objašnjava jedan stariji Nišlija.

Savindan se proslavljao kao školska slava sve do 1945. Godine. Nakon zabrane duge gotovo pola veka, ponovo se vraća kao školska slava 1990. Godine.

 

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com