недеља, јун 23

Kon: Do sada preminulo 37 korisnika Gerontološkog centra Niš (VIDEO)

0
387

Od ukupno 184 korisnika Gerontološkog centra Niš koji su hospitalizovani, 37 ih je preminulo do sada, a od toga je kod 33 potvrdjeno prisustvo korona virusa, kaže epidemiolog Predrag Kon.

Od petoro preminulih u protekla 24 sata dvoje je iz gerotnoloških centara, ali ni jedan iz Gerontološkog centra Niš, kaže Kon.

Medjutim jedan od to dvoje je korisnik privatnog doma za stare Eskulap centar iz Niša.

„Mi se još uvek nalazimo u epidemiji i daleko od toga da smo potpuno bezbedni, a najranijivija mesta su nam gerontološki centri i to su praktično jedina mesta gde može opet da nam se preokrene sitaucija“, rekao je Kon.

Kon je odgovarajući na pitanja novinara rekao da je prodor virusa u domove za stare i dalje najveći rizik i da se zato ne sme ništa prikrivati kada se pojave simptomi, kako bi moglo odmah da se reaguje i spreči njegovo širenje.

„Nekim neobičnim potrebama se prikriva takva sitaucija, ljudi misle da to nije kovid i da nema razloga da se hitno javlja i tako se zakasni i to je suština ovog dešavanja. To se tretira kao neka sramota i to je ono što ljude zadržava na neki način da to prijave, jer krenu prozivke zašto se to desilo i slično. Ljude plaši da se prijave“, rekao je Kon.

Nedimović: Izlečeno 45 korisnika Gerontološkog centra Niš

Ministar Branislav Nedimović izjavio je danas da je 45 korisnika Gerontološkog centra Niš izlečeno i vraćeno iz Kliničkog centra Niš u tu ustanovu.

“Imamo prva izlečenja. Oni su testirani i vraćeni su u posebne delove Gerontolškog centra, jer moraju da budu odvojeni”, rekao je Nedimović na konferenciji za novinare u Palati Srbija.

On je dodao da se u posebnom odeljenju Kliničkog centra Niš nalazi i nekoliko dece sa pratiocima, navodeći da ima dovoljno kapaciteta da može da se izdrži još neko vreme.

Nedimović je rekao da su rezultati u Nišu odlični, imajući u vidu okolnosti.


Leave a reply