KONTROLA PASA BEZ POVOCA I BRNJICE (VIDEO)

KONTROLA PASA BEZ POVOCA I BRNJICE (VIDEO)

Napadi pasa lutalica, ali i vlasničkih pasa uvek uznemire sve! Poslednji slučaj je onaj iz Leskovca, kada je staford izujedao sedmogodišnjeg dečaka po licu I telu. On je trenutno stabilan i na dečjoj klinici u Nišu. Tvrdi se da je pas pobegao od vlasnika. A kako vlasnici pasa u Nišu šetaju svoje ljubimce: da li imaju brnjice i povoce?

Pas na povocu – tako svaki vlasnik mora da šeta svog ljubimca. Ipak, u niškim parkovima mogu se videti psi koji su pušteni sa povoca, odnosno bez nadzora vlasnika.

U parku Čair postoji poseban deo za pse, ali vlasnici pasa šetaju svoje kućne ljubimce i na drugim zelenim površinama. To ne bi bio problem da nisu pušteni sa povoca i bez brnjice.

U Komulanoj miliciji kažu da vlasnici pasa imaju zakonsku odgovornost da spreče kućne ljubimce da povrede ljude ili oštete imovinu. Povodac je obavezan, a zaštitna korpa samo za pojedine rase pasa.

“Pojedine rase pasa koje se po Pravilniku vode kao opasni moraju da nose brnjicu, čak i na ograđenim mestima za šetnju psa”, kaže Nenad Grubiša, vođa smene Komunalne milicije u Nišu.

Od početka godine niška Komunalna milicija je na licu mesta zatekla na desetine pasa koji vlasnici šetaju bez povoca, a napisano je 30 prekršajnih naloga za vlasnike koji su pustili pse iz svojih dvorišta da se satima slobodno kreću i koje je sa ulice u prihvatilište sklonila služba JKP “Mediana”.

“Prolem je što pojedini vlasnici puštaju svoje pse da se slobodno šetaju i koji se pare sa drugim psima i tako nastaje problem pasa lutalica u gradu”, kaže Nina Krstić iz Udruženja za zaštitu pasa “Pit” Niš

Prema zakosnkoj regulativi, čipovan pas koji se zatekne na niškim ulicama bez nadzora vlasnika može da dobije kaznu od 20.000 dinara. Međutim, sama kaznena politika nije rešenje problema. Iz udruženja za zaštitu pasa kažu da je potrebno poštovati propise i Zakon o dobrobiti životinja.

“Malo ljudi zna da maloletna lica ne smeju da šetaju pse niti da budu njihovi držaoci”, dodaju u Udruženju “Pit”.

U slučaju da pas povredi nekoga, uvek odgovara vlasnik, bilo da je pas čipovan ili ne. U drugom slučaju, malo je teže dokazati ko je vlasnik psa i tada se dešavaju zloupotrebe. Tvrdi se da je pas lutalica, pa štetu plaća Grad Niš.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com