KOSOVSKA POLICIJA UPALA I U OPŠTINU ZUBIN POTOK I LEPOSAVIĆ (VIDEO)

KOSOVSKA POLICIJA UPALA I U OPŠTINU ZUBIN POTOK I LEPOSAVIĆ (VIDEO)

Kosovska policija upala je i u zgradu opštine Zubin Potok, gde su se okupili građani u pokušaju da spreče njen ulazak, javio je izveštač Tanjuga.

Pripadnici policije tzv. Kosova prethodno su upali i u zgradu opštine Zvečan, pošto su ispred opštine, gde su se okupili građani, ispalili suzavce i šok bombe.

U trenutku je došlo do sukoba izmedju policije i gradjana, na gradjane su bacani suzavci i šok bombe, a u gradu su se čuli i pucnji.

Kako Tanjug saznaje, četiri osobe su povredjene u sukobu policije i gradjana u Zvečanu.

Specijalci su blokirali grad, sve prilaze i izlaze iz njega i ispred zgrade opštine Zvečan su oklopna vozila i specijalne jedinice policije za razbijanje demonstracija.

UPAD KOSOVSKE POLICIJE U ZGRADU OPŠTINE LEPOSAVIĆ

Kosovska policija je upala u zgradu opštine Leposavić, pošto su prethodno zauzeli opštinske zgrade u Zvečanu i Zubinom Potoku, javlja izveštač Tanjuga.

Na zgradi opštine Leposavić je okačena je zastava tzv. Kosova.

U zgradu opštine je ušao novi predsednik opštine Ljuljzim Hetemi, prenose Reporteri.

Policija blindiranim automobilima blokira prilaze zgradi opštine, a građani su rasterani po okolnim ulicama.

ŠOK BOMBA BAČENA U PORTU CRKVE U ZVEČANU

Šok bomba bačena je danas u dvorištu crkve Svetog Đorđa u Zvečanu, u blizini zgrade opštine, a u vreme kada su specijalne policijske snage upale u zgradu opštine.

U Zvečanu se i dalje nalazi veliki broj pripadnika Specijalne policije tzv. Kosova.

Pristup zgradi opštine je blokiran a ne zna se da li je unutra novi gradonačelnik, izabran na izborima koje su Srbi bojkotovali.

Kosovski specijalci su koristeći suzavac i šok bombe danas takođe upali u zgradu opštine Leposavić a zajedno s policijom i u zgradu opštine Zubin Potok.

Oko 10 ljudi je povređeno prilikom upada u Zvečan i Zubin Potok.

U KBC KOSOVSKA MITROVICA ZBRINUTO DESETORO POVREĐENIH GRAĐANA

Zamenica direktora Kliničko-bolničkog centra u Severnoj Mitrovici Danica Radomirović potvrdila je danas za Tanjug da je desetak osoba zbrinuto u toj ustanovi sa lakšim telesnim povredama.

“Desetak osoba zbrinuto je na prijemnom hirurškom odeljenju, odeljenju ortopedije i očnom odeljenju sa lakšim telesnim povredama od šok-bombi i suzavca, kao i vidljivim povredama lica”, rekla je Radomirović.

Ona je napomenula i da niko od njih nije zadržan u bolnici.

Kosovska policija ušla je ranije danas u zgradu opštine Zvečan, pošto je prethodno ispred opštine, gde su se okupili građani, ispalila suzavce i šok bombe.

Došlo je do sukoba između policije i građana, a na građane su bacani suzavci i šok bombe, dok su se u gradu čuli i pucnji.

Specijalci su blokirali grad, sve prilaze i izlaze iz njega i ispred zgrade opštine Zvečan su oklopna vozila i specijalne jedinice policije za razbijanje demonstracija.

HOVENIJER: SAD OSUĐUJU AKCIJE KOSOVSKIH VLASTI, ODMAH PREKINUTI NASILNE MERE

Ambasador SAD u Prištini Džefri Hovenijer osudio je danas postupke kosovskih vlasti i pozvao da se one odmah zaustave.

”SAD osuđuju tekuće akcije kosovskih vlasti da uđu u opštinske zgrade na severu Kosova. Današnje nasilne mere moraju se odmah prekinuti”, napisao je Hovenijer na svom nalogu na Tviteru.

SENATOR MARFI: KURTI DA ODMAH PREKINE SA PROVOKACIJOM

Američki sentaor Kris Marfi izjavio je danas da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti treba da ”odmah prekine provokaciju”, kada je reč o neredima na severu KiM.

”Samo što sam telefonom razgovarao sa savetnikom u Stejt Departmentu, Derekom Šoleom o ovom zabrinjavajućem razvoju događaja. Na sastanku u ponedeljak u Prištini sa premijerom Kurtijem, on nije pomenuo plan za pristup opštinskim zgradama. Kao prijatelj Kosova, potpuno sam zatečen i on treba odmah da prekine ovu provokaciju”, napisao je Marfi na svom nalogu na Tviteru.

On je dodao da su opštine sa severa ”deo Kosova i pod jurisdikcijom Prištine”, ali da se radi o, imajući u obzir napetu situaciju, ”namerno” provokativnom i nepotrebnom koraku.

”Da, ove opštine su deo Kosova i pod jurisdikcijom Prištine. Ovi službenici imaju teһničko zakonsko pravo pristupa ovim zgradama. Ali upravo u ovom trenutku, sa tako napetom situacijom na severu, to je namerno provokativan i nepotreban korak”, poručio je Marfi.

On je zajedno sa američkim senatorom Gerijem Pitersom u sredu i četvrtak boravio u Srbiji, a prethodno su dvojica senatora posetila Prištinu.

ALBANIAN POST: KVINTA NIJE DALA SAGLASNOST VLADI U PRIŠTINI ZA UPAD U OPŠTINE

Vlada privremenih prištinskih institucija je nekoliko sati pre nego što su se oglasile sirene za uzbunu u četiri opštine na severu KiM obavestila zemlje Kvinte o nameri da uz pomoć policije upadne u zgrade opština u Zvečanu, Leposaviću i Zubin Potoku, ali od njih nije dobila saglasnost za tu akciju, javio je “Albanian post”.

Prema izvorima lista, vlada u Prištini je pre akcije obavestila ambasade zemalja Kvinte (SAD, Velika Britanija, Nemačka, Francuska, Italija), ali od njih nije dobila saglasnost za tu akciju.

Međutim, prištinske vlasti bile su odlučne da nastave sa planom.

List je iz izvora u vladi privremenih prištinskih institucija saznao da već postoji naredba za obnovu opštinskiһ objekata.

One thought on “KOSOVSKA POLICIJA UPALA I U OPŠTINU ZUBIN POTOK I LEPOSAVIĆ (VIDEO)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com