четвртак, јун 13

LAJČAK U PRIŠTINI: SASTANAK SA KURTIJEM ISPUNIO OČEKIVANJA

0
4

Beograd i Priština moraju da se dogovore o planu primene evropskog predloga o normalizaciji odnosa, kako bi on postao pravno obavezujući, izjavio je specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak i dodao da je njegov današnji sastanak sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem – „ispunio očekivanja“.

On je u Prištini, nakon sastanka sa Kurtijem, rekao da je sa njim razgovarao o sledećim koracima kada je u pitanju evropski plan.

FOTO TANJUG/ DOPISNIK KiM/ nr

Prema njegovim rečima, glavni razlog ovog sastanka je da vidi i dobije informacije o tome kako vlasti u Prištini vide implementaciju tog plana.

„Ovaj sastanak je ispunio moja očekivanja“, istakao je Lajčak i dodao:

„Kao što znate, sastanak 27. februara je bio uspešan. Oba lidera, i Kurti i Vučić, složili su se da nema potrebe da se o sporazumu razgovara. To je već objavljeno, ali ako želimo da postane pravno obavezujuće, strane moraju da se dogovore i o planu implementacije“.

Glavna tema Lajčakove posete Prištini bila je Evropski plan i priprema sastanka u Ohridu koji je zakazan za 18. mart.

On se tokom prvog dana dvodnevne posete Prištini sastao i sa predsednicom privremenih prištinskih institucija Vjosom Osmani koja je kazala da aneks sporazuma treba da bude u duhu principa usvojenih u takozvanoj Skupštini Kosova, što bi, prema njenim rečima, „značilo očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta“ navodne kosovske nezavisnosti.

Lajčak se prvog dana poseti Prištine sastao i sa prvim potpredsednikom takozvane Kosovske Vlade Besnikom Bisljimijem, ali i ambasadorima zemalja Kvinte.
Za petak su zakazani sastanci sa predstavnicima opozicije u Prištini.

Leave a reply