TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo VESTI Zdravstvo

LAPAROSKOPIJA UZ POMOĆ ROBOTA (VIDEO)

Laparoskopske operacije na minimalno-invazivnoj hurgiji u Nišu uskoro će se raditi i uz pomoć robota. Time će operacije preponskih kila, jednjaka i želuca, jetre, žuči, pankerasa biti još preciznije. Model ovog robota prezentovan je na drugom Kongresu minimalno-invazivne hirurgije abdomena NAISA, održanom u Nišu.

 

 

 

Niš će biti među prvim gradovima u Srbiji gde će se laparoskopske operacije sada raditi uz pomoć ovog robota.

Mnogo preciznije, egzaktnije i bolje za naše pacijente. To je prvi put da u ovom delu Srbije naše kolege lekari imaju prilike da probaju da rade na robotu. To je neverovatno dostignuće.Kada imate jedan minimalno-invazivan hirurški pristup gde će na dva ili tri mala reza od po jedan centimetar i rešite jedan ozbiljan problem – to je neverovatan benefit, kako za zdravstveni sistem, tako za samog pacijenta. Minimalno-invazivna hirurgija znači sve – manje bolova, manje upotrebe analgetika, što pre odete kući, kaže direktor Centra za minimalno-invazivnu hirurgiju u Nišu dr Bojan Jovanović. 

Skoro smo pokazali u kardiologiji kako se to može raditi i paralelno pratiti. Ovde vidimo nešto drugo – kako robot može da hvata krvni sud, da podvezuje. Da li će ovo moći da zameni ljude – sigurno da ne, bar ne u neko dogledno vreme. Moramo da tražimo da dobijemo šansu da učestvujemo u vrhunskoj medicini. Naša hirurgija ja tu šansu već iskoristila. Klinika za minimalno-invazivnu hirurgiju i neki drugi delovi UKC Niš su prepoznati od strane drugih kuća, kaže direktor UKC Niš prof. dr Zoran Perišić. 

Savremeni pristup u zdravstvenoj nezi bolesnika u oblasti minimalno-invazivne hirurgije, laparoskopske operacije preponskih kila, ishrana u preoperativnom periodu, zatim laparoskopija jednjaka I želuca, barijatrijska hirurgija, urgentna laparoskopska hirurgija, operacija žučne kese, jetre, pankreasa – sve su to teme drugog Kongresa minimalno-invazivne hirurgije abdomena NAISA.

Sup okuplja više od 500 učesnika – stručnjake iz zemlje, ali I iz inostranstva. Organizuje se pod pokroviteljstvom Udruženja endoskopskih hirurga Srbije i Centra za minimalno-invazivnu hirurgiju Univerziteskog kliničkog centra Niš.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com