TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo region i Srbija

LESKOVAC IZDVAJA 16 MILIONA ZA LIČNE PRATIOCE DECE (VIDEO)

 Na godišnjem nivou oko 50 mališana sa poteškoćama u razvoju sa područja  Leskovca ima potrebu za ličnim pratiocem, pokazuju zvanični podaci interresorne komisije koja vrši procenu dece čiji su roditelji podneli zahteve. Grad Leskovac će i u 2022/2023. godini sredstvima u iznosu od 16 miliona dinara finansirati ovu uslugu, koju realizuje Udruženje nastavnika i roditelja „Partnerski za obrazovanje“.

Pravo na uslugu Lični pratilac deteta će moći da ostvari 28 mališana sa prebivalištem u Leskovcu koji su deo obrazovnog sistema. Udruženje „Partnerski za obrazovanje“ od 2017. godine u okviru projekta Briga o fizičko-socijalnom i emocionalno-kognitivnom razvoju pruža ovu uslugu, za koju je licencirano od strane resornog ministarstva. Dosadašnja praksa je pokazala da je potreba za ličnim pratiocima u Leskovcu veća od broja lica koja se prijavljuju za obavljanje ovog posla. U Udruženju pozivaju zainteresovane sa najmanje četvrtim stepenom stručne spreme da se do 25. avgusta prijave na aktuelni konkurs za posao ličnog pratioca.

Posao ličnog pratilaca je da pomogne detetu u obavljanju dnevnih obaveza, poput praćenja do škole ili  igrališta, a ukoliko se proceni da je to neophodno, može prisustvovati nastavi. Roditelji i staratelji čija deca imaju potrebu za ovom vrstom usluge treba najpre da pribave mišljenje interresorne komisije koja funkcioniše u okviru Odeljenja za društvene delatnosti i lokalni razvoj, a potom se za zahtevom i neophodnom dokumentacijom obraćaju Centru za socijalni rad, koji ima zakonsku obavezu da pruži podršku udruženjima koja su licencirana od strane resornog ministarstva za pružanje određenih usluga iz oblasti socijalne zaštite.

Podsetimo, Grad Leskovac je za ovu godinu opredelio 250 miliona dinara za oblast socijalne zaštite.

 

 

 

 

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com