TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo Udarne

LOKALNI RAZVOJ BRŽI UZ EU PODRŠKU (VIDEO)

Zaštita životne sredine, promocija zapošljavanja, podsticanje turizma i kulturne baštine – neki su od prioriteta projekata prekogranične saradnje Srbije i okolnih zemalja koje u najvećoj meri, bespovratnim sredstvima, finansira Evropska unija. Cilj je poboljšanje kvaliteta života ljudi na lokalu, rečeno je tokom petog, poslednjeg dana Evropske nedelje mogućnosti.

Kako bi lokalne opštine doprinele evropskim integracijama i sarađivale sa opštinama susednih zemalja na Evropskoj nedelji mogućnosti predstavljeni su programi saradnje sa Bugarskom, Rumunijom, Mađarskom, Hrvatskom, Crnom Gorom i Bosnom i Hercegovinom.

Govorilo se i o podršci uslugama socijalne zaštite, unapređenju lokalnog razvoja preko Programa Exchange 6, o umrežavanju, odnosno bratimljenju gradova (CERV), o lokalnoj demokratiji na Zapadnom Balkanu (Reload), reintegraciji Roma.

U okviru panela lokalnog razvoja i socijalnog stanovanja predstavljen je nacionalni konkurs za održivi urbani razvoj za gradove i opštine u Srbiji, na kojem je prošle godine pobedio Grad Niš u kategoriji pametnih gradova.

Predstavljen je i program EUPRO plus, koji podržava stanovnike 99 opština u Srbiji.

Sesije i debate osim u Nišu održane su i u Beogradu i Novom Sadu gde su predstavljeni evropski programi, projekti i fondovi za razvoj ekonomije, biznisa, zelene tranzicije, poljoprivrede, obrazovanja, sporta, kulture, medija, civilnog društva.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com