TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Politika region i Srbija Udarne VESTI

MAKRON I VUČIĆ: DA LI SU OBE STRANE “NEŠTO UČINILE”, ILI PRIŠTINA NIJE UČINILA NIŠTA?

Predsednik Francuske Emanuel Makron priredio je svečani doček za predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Jelisejskoj palati. Pre sastanka dvojica predsednika obratila su se medijima. Makron je poručio da je Srbiji mesto u Evropi, ali i istakao da “pitanje Kosova jeste obećanje i zalog za budućnost regiona”. Vučić je zahvalio francuskom predsedniku što je uvek hteo da sasluša srpsku stranu, ali je i reagovao na izjavu Makrona da su obe strane nešto učinile, misleći na Beograd i Prištinu, ukazavši na sve što Priština nije ispunila, a na šta se obavezala.

VUČIĆ: PRIŠTINA NIJE ISPUNILA NIJEDNU TAČKU IZ OHRIDSKOG I BRISELSKIH SPORAZUMA

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić preneo je večeras predsedniku Francuske Emanuelu Makronu u Jelisejskoj palati da prištinska strana nije učinila ništa i da nije ispunila nijednu tačku ni iz Ohradskog, niti iz prvog i drugog Briselskosg sporazma.

Vučić je na zajedničnoj konferenciji za novinare u Parizu preneo i da će večeras, kako je rekao, imati želju da razgovara sa Makronom o Savetu Evrope i onome što treba da se dogodi na teritoriji Francuske povodom 75-godišnjice osnivanja Saveta Evrope.

“Rekli ste da su obe strane po nešto učinile. Da niste pomenuli, ne bih o tome govorio. Nisu obe strane učinile, jedna strana nije učinila ništa. Ne samo da nije ispunila nijednu tačku ni Ohridskog, ni prvog ni drugog Briselskog sporazuma već ta jedna strana je napravila izbore sa izlaznošću od 3,4 odsto, zatim ste nam vi rekli i ja sam poslušao, potpisujte peticiju, biće dovoljno da se raspišu izbori. Oni nam ni posle toga ne daju izbore, sprovode eksproprijaciju na severu KiM i tu dovode svoje policajce i vojnike, iako nemaju pravo”, rekao je Vučić.

I dalje se ne vodi nikakava istraga protiv onih koji su pucali u našu decu samo zato što su nosili Badnjak, i dalje se ne vodi istraga povodom svih ranjavanja Srba i svi pominju samo Banjsku, dodao je Vučić.

Kako je rekao, pitanje dinara je pitanje sudbinskog opstanka srpskog naroda na KiM.

“Što se tiče Ohridskog sporazuma, Srbija je ispunila već tri stvari, iako nije morala nijednu. Bio je dogovor i svi smo razgovarali o tome da najpre mora da bude ispunjena ZSO koja nije pomerena sa mrtve tačke, a Srbija je od ličnih karata, tablica, tzv. carinskih pečata… sve je to ispunila”, rekao je Vučić.

MAKRON: SRBIJA NE SME DA SUMNJA DA JE NJENA BUDUĆNOST U EVROPSKOJ UNIJI

Predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je večeras da Srbija ne sme da sumnja da je njena  budućnost u Evropskoj uniji, i pozdravio ”vrlo jasne izbore” koje je Srbija donela u poslednjim mesecima i danima u geopolitičkim okvirima.

”Srbija ne sme da sumnja da je njena budućnost u EU. To je strateški izbor koji mora da se potvrdi, znate koliko nam je važno. Integracija u EU dolazi iz zajedničke prošlosti i zajedničkih vrednosti. Moramo zajedno napred, da ispunimo naša obećanja i ne propustimo ovaj važan trenutak”, rekao je Makron tokom zajedničkog obraćanja sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Jelisejskoj palati u Parizu.

On je naveo da Srbija mora da nastavi da konkretno pokazuje svoj izbor, i to tako što će više uskladiti svoju spoljnu politiku sa onom Evropske unije.

”U tom smislu, želim da pozdravim što ste nedavno učestvovali na sastanku u Tirani koji je organizovao albanski premijer Edi Rama za predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog. Taj izbor treba potvrditi, nastavljajući i ubrzavajući reforme jačanja vladavine prava, nezavisnosti pravosuđa, pluralizma medija, i integriteta izbornog procesa, kao i drugih oblasti”, rekao je Makron.

On je istakao da nedavno usvojeni Evropski plan rasta za Zapadni Balkan služi da pomogne zemljama u regionu da ”prevaziđu sukobe iz prošlosti”, da nastave interne reforme i povećaju konkurentnost svojih ekonomija.

”Srbija može isto računati na podršku Francuske Agencije za razvoj koja je prošle godine uložila 570 miliona evra u Srbiju, i koja će nastaviti da bude partner vaše zemlje u skladu sa evropskim standardima”, rekao je Makron.

On je istakao da se od njegove prve posete Beogradu 2019. saradnja dveju zemalja pojačala, i ocenio da su ekonomski odnosi Francuske i Srbije u ”stvarnom poletu”.

”Francuska preduzeća su sve prisutnija u Srbiji, ona tamo ulažu, jer imaju poverenje u budućnost, ali verujem da možemo ići još dalje i među ostalim u sektorima – životnoj sredini, saobraćaju i prevozu, odbrani, veštačkoj inteligenciji, civilnom sektoru, kao i nuklearnoj energiji”, rekao je Makron, dodajući da ga raduje što vidi da je Srbija potpisala memorandum o razumevanju s francuskim EDF-om.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com