TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo Udarne

MAPA URBANIH TOPLOTNIH OSTRVA NIŠA: GDE SU TROPSKE NOĆI NAJČEŠĆE (VIDEO)

Grad Niš imaće mapu urbanih toplotnih ostrva kojom će se definisati mesta u gradu gde su najčešće tropske noći odnosno temperature vazduha znatno više u odnosu na okolinu. Reč je o trogodišnjem projektu “Be Ready”– koji okuplja 21 partnera iz 12 različitih zemalja i vredan je više od dva miliona evra. Finansira ga Evropska unija preko Dunavskog programa, a Niš će dobiti 100.000 evra za rešavanje problema uticaja urbanizacije na povećanje temperature u pojedinim kvartovima.

Kako sniziti temepraturu u gradu, gde je zbog betonskih stambenih zgrada i asflata toplije nego u ruralnim područjima?

Time će se baviti Grad Niš kroz učešće u projektu “Urbana toplotna ostrva, otpornost,spremnost i strategija za ublažavanje –Be Ready”.

Ovim projektom bavićemo se jačanjem kapaciteta grada Niša za borbu protiv klimatskih promena. Naročito ćemo se baviti toplotnim ostrvima, tamo gde su u toku leta visoke temperature. Evidentiraćemo te tačke i na jednoj od njih biće sprovedene mere za smanjenje temperature u tim ključnim delovima grada”, kaže Ivana Knežević Spasović iz Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj Niš.

Ovaj projekat okuplja 21 partnera iz 12 različitih zemalja i vredan je dva miliona evra. Finansira ga Evropska unija preko Dunavskog programa. Deo novca je namenjen Gradu Nišu. Novac će biti iskorišćen za izradu mape urbanih toplotnih ostrva, kao i za rešavanje posledica uticaja urbanizacije na promenu temperature.

Koliko Niš dobija?

Grad Niš dobija 100.000 evra od Evropske Komisije i bavimo se energetskom sanacijom, zaštitom životne sredine i merama u toj oblasti. Sam projekat podrazumeva da se mere definišu zajedno sa građanima, sada krećemo sa implementacijom. Posle radionica biće definisana koja točka u gradu će biti sagledana jer ih imamo više”, objašnjavaju iz KLER-a.

U međuvremenu, JKP “Mediana” radi na ozelenjavanju grada i uređenju postojećih parkovskih površina na Paliluli u parku Svetog Save što doprinosi smanjenju temperature vazduha tokom leta. Iz ovog preduzeća ističu da je u Nišu za kratko vreme posađeno više od 7.200 stabala i da se seče samo staro drveće ili ono što je na trasi ulice.

 

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com