TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo O.S.I.C.A. PROJEKTI 2021 Sport Udarne

MEĐUNARODNI TURNIR PRIJATELJSTVA OSOBA SA INVALIDITETOM (VIDEO)

Niš je ovog vikenda bio domaćin međunardnog turnira prijateljstva za takmičare stonoteniserskih klubova osoba sa invaliditetom iz okolnih zemalja.

Više od 60 stonotenisera iz pet država se nadmetalo na sada već tradicionalnom turniru na kojem su učestvovali i reprezentativci i paraolimpijci.

Peti međunardni turinir održan je u OŠ “Ivo Andrić” u Nišu. Pored igrača iz Srbije nadmetali su se i stonoteniseri iz Crne Gore, Makedonije, Bugarske i Rumunije.

Ove dve godine nije bilo ni zvaničnih turnira, osim paraolimpijskih igara, kaže Mitar Palikuća, srpski paraolimpijac.

Ove godine su turniri krenuli bojažljivo. Ovaj turnir, uz naše domaće šampionate u ekipnoj i pojedinačnoj konkurenciji, dobro je došao da naši igrači provere svoju formu. Takođe, da novi igrače osete šta znači takmičenje, kaže Palikuća.

Turnir još nema status zvaničnog međunarodnog takmičenja.

Još nema bodovni karakter na nivou međunarodne federacije. Mi težimo tome, da to uđe u zvanični kalendar Svetske stono-teniske federacije osoba sa invaliditetom, kaže Miloš Milenković, trener stonoteniskog kluba OSI “Nais.

Dolazak Palukuće, ali i Borislave Perić Ranković, najbolje stonoteniserke sa invaliditetom u poslednjih deset godina u celom svetu, posebna je čast sa sve učesnike i organizatore turnira. Na to skreću pažnju sa Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja.

Turnir je organizovan uz pomoć Grada Niša, Paraolimpijskog komiteta Srbije i Stonoteniskog saveza osoba sa invaliditetom.

UPRKOS SVEMU, VRHUNSKI SPORTISTI: PARAOLIMPIJCI – ZA PONOS SRBIJI!

Na poslednjoj Paraolimpijadi održanoj ovog leta u Tokiju bilo je petoro igrača (stonotenisera), štoje za jedan više nego li na onoj prethodnoj, igranoj u Riu.

U nekom smo blagom usponu i nadam se da će nas biti što više na sledećoj, kaže Palikuća.

Njega je na turniru u Nišu bodrio sin Maksim.

Došao je da bodi mene i drugare, saigrače, kaže Palikuća.

KONTAKT

Ako želite da se pridružite ili postavite pitanje o sportu za osobe sa invaliditetom, možete ih kontaktirati na FB stranici https://www.facebook.com/sportosi/

Takođe, dostupni su na telefon 069 1522793.

ZNAČAJ SPORTA ZA OSI

Sport utiče na sve aspekte koji su sastavni deo zdravlja čoveka, a naročito kada su u pitanju osobe kojima su narušene psihofizičke sposobnosti. Stoga se za sportsku rekreaciju može reći kako je optimalan oblik aktivnosti koje bi svako društvo trebalo osigurati osobama sa različitim stepenom i vrstom invaliditeta. Isto tako, sport i fizička aktivnost kod osoba s invaliditetom predstavlja činioce koji pozitivno utiču na sveukupni kvalitet života, mentalnu stabilnost, motivaciju i samopouzdanje, ističu stručnjaci..

Ne sme se zaboraviti ni pozitivan učinak sporta na socijalnu participaciju ove populacije građana. Kroz sport osobe sa invaliditetom dobijaju priliku da budu uključene u društvene događaje, interakcije sa drugim ljudima i da se osećaju kao deo zajednice, što jeste krajnji cilj rehabilitacije.

(O ovoj temi više pogledaj ovde.)

 

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com