TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo O.S.I.C.A. PROJEKTI 2021 Sport VESTI

ZNAČAJ SPORTA ZA OSI: SPORT ZA ZDRAVO DRUŠTVO PO MERI SVIH!

Doprinos sporta u povećanju samopouzdanja osoba sa invaliditetom (OSI), lične vrednosti, motivacije i poboljšanju raspoloženja je izuzetan! To kažu same OSI, članovi sportskih organizacija OSI, koje su učestvovale u istraživanju sprovedenom u srbiji, a objavljenom u naučnom radu “Značaj sportskih i rekreativnih aktivnosti za osobe sa invaliditetom” tri autorke sa Katedre za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju, Medicinskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu.

Sportske aktivnosti za osobe sa invaliditetom mogu biti od presudne važnosti u očuvanju i unapređenju zdravlja, ali i optimalizaciji preostalih psihofizičkih sposobnosti.

Čak 36 ispitanika procenjuje da im je kvalitet života u značajnoj meri poboljšan otkad se bave sportom. Bavljenje sportskim i rekreativnim aktivnostima je omogućilo osobama sa invaliditetom da stiču nova prijateljstva i da se osećaju prihvaćeno u kolektivu u kom treniraju.

EVROPSKA NEDELJA SPORTA

Upravo da se značaj sportskih aktivnosti za sve, a posebno za OSI, stavi u fokus javnosti, u okviru Evropske nedelje, u centru Niša organizovan je sportski dan na kojem je i odigran revijalni meč košarkaša u kolicima niškog kluba Nais. Na taj način građanima je skrenuta pažnja na zdrave stilove života kao i na potrebu razvoja sporta za osobe sa invaliditetom.

Svi zainteresovani sugrađani mogli su da gađaju na koš iz kolica i da osvoje neku od pripremljenih, lepih i simboličnih nagrada.

Šaljemo poruku da je sport važan za sve. Podjedno bi i OSI trebalo da se bave sportom, bilo kojim. Naravno, ko može da se bavi sportom, kaže Bratislav Kostić, kapiten KKK Nais.

Predsednik ovog kluba, Marko Aleksandrović, ističe da je ovo prvi put da se košarka u kolicima igra u centru grada.

Ovo je prvi put da košarkaši u kolicima pokažu prolaznicima, sugrađanima, da postoje i vrlo mi je drago što su pored njih i mnoge osobe bez invaliditeta, kao i studenti Fakulteta fizičkog vaspitanja i sporta Univerziteta u Nišu učestvovali. Oni su seli u kolica i bez ikakvih predrasuda pokazali da smo svi jednaki.

INKLUZIVNO DRUŠTVO PO MERI SVIH

Tokom sporstkog dana u Nišu, u okviru Evropske nedelje sporta organizovan je i revijalni meč košarkaša u kolicima kluba “Nais” u 3×3 basketu. Evropska nedelja sporta tradicionalno se širom Evrope obeležava na jesen, a u Srbiji ove godine po četvrti put .

Poslali smo poruku o važnosti sporta za sve, posebno za OSI! Ali i o važnosti inkluzije i društva po meri svih, kaže Danijela Vučić iz EU info kutka Niš.

Na ovaj način završena i kampanja “Parainspirisani“ koju je Delegacija EU u Srbiji sprovela u prethodnom periodu. Na taj način je pružena značajna podrška paraolimpijskom timu Srbije i nastupu naših paraolimpijaca u Tokiju.

DOPRINOS FAKULTETA FIZIČKE KULTURE I SPORTA ADAPTIVNOM SPORTU

Jedan smo od retkih Fakulteta fizičkog vaspitanja i sporta koji ima ovako veliki broj predmeta koji izučavaju fizičku aktivnost OSI. Takođe smo i jedini u praksi zastupljeni u sportskim klubovima za OSI, kaže Nenad Stojiljković, prodekan Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja u Nišu.

GRAD NIŠ I SPORT ZA OSI

Evropsku nedelju sporta podržao je Grad Niš u saradnji sa EU info kutkom i Fakultetomn sporta u fizičkog vaspitanja.

U upravi Grada ističu da su oniobezbedili prostor u kojem OSI, članovi kluba košarke u kolicima mogu da treniraju. Dušica Davidović, pomoćnica gradonačelnice Niša, i sama se okušala u ovom sportu, igrajući košarku u kolicima.

Posebno smo ponosni što je Grad Niš na ovog Paraolimpijadi imao svoje predstavnike. Zaista se trudimo da kao Grad obezbedimo što bolje uslove za sve mlade, za sve sportiste, za svu decu. Da sve to podignemo na viši nivo i pružimo kvalitet, kaže Davidović.

Sport utiče na sve aspekte koji su sastavni deo zdravlja čoveka, a naročito kada su u pitanju osobe kojima su narušene psihofizičke sposobnosti.Sa fizičkog aspekta, povećava se nivo opštih sposobnosti koje omogućavaju veću samostalnost i mobilnost.

Kada se posmatra sa psihološkog aspekta, vežbanje omogućava niz povoljnih efekata u okviru psihičke zaštite zdravlja. Razvija se otpornost na psihičke  teškoće, kao i na konflikte koje donosi svakodnevni život, navode stručnjaci. (pogledaj ovde).

O značaju adaptiranog sporta pogledajte i na sajtu: https://uklonimobarijere.rs/znacaj-adaptiranog-sporta-za-osobe-sa-invaliditetom/

KONTAKT

Ako želite da se i vi pridružite KKK Nais, možete ih kontaktirati na FB stranici https://www.facebook.com/naisklubkosarkeukolicima/

Možete im pisati i na mejl nais.klubkosarkeukolicima@gmail.com

Mogući je i kontakt preko telefona 063 1239647.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com