TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Некатегоризовано

MEĐUNARODNI DAN NESTALIH (VIDEO)

Za skoro 9.800 ljudi, nestalih u oružanim sukobima devedesetih na prostoru bivše Jugoslavije, još se traga, podaci su Međunarodnog komiteta Crvenog krsta. Danas se obeležava Međunarodni dan nestalih, kako bi se ukazalo na solidarnost i podršku porodicama onih čija sudbina još nije rasvetljena. Crveni krst u Nišu to radi svakodnevno.

Budimir Milenković je rodom iz Prištine. Drugog avgusta 1999. godine ubijen mu je otac Momčilo Milenković, a brat Svetomir kidnapovan. Od tada ne zna gde mu se brat nalazi.

Oca sam sahranio pored majke na groblju u Prištini. Imali smo suđenje, jedino suđenje u Prištini bilo je naše. Dečko koji je ubio oca uhapšen je u Francuskoj, ali EULEKS mu je dao drugo ime.  Od 1999. o bratu ništa ne znam. Imamo informacije, te je na jednoj loakciji, te na drugoj, te je u žutoj kući. Niko neće da kaže, kaže Budimir Milenković.

Njegov slučaj, nažalost, nije jedni. Prema podacima Međunarodnog komiteta Crvenog krsta, još se traga za skoro 9.800 nestalih u ratnim sukobima devedesetih na prostoru bivše Jugoslavije. Od toga je najveći deo sa Kosova i Metohije. Organizacija Crvenog krsta nije prestala da pomaže porodicama nestalih.

Radimo na ravetljavanju slučajeva nestalih lica. Porodice imaju pravo da znaju šta se desilo njhiovim članovima, da ne žive više u neizvesnosti i da mogu dostojanstveno da ožale svoje članove koji su nestali, kaže stručni suradnik Crvenog krsta Niš Aleksandra Savić. 

Međunarodni dan nestalih obeležava se svake godine 30. avgusta, kada se poziva na solidarnost sa članovima porodica i njihovo pravo da znaju sudbinu svojih voljenih nestalih u sukobima. Predstavnici niškog Crvenog krsta su porodicama nestalih podelili i radove koji oslikavaju sve te uspomene, kao znak podrške svih ljudi i zajednice.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com