TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo GRADSKA PATROLA NIŠ U KADRU PROJEKTI 2022 Udarne

MEĐUNARODNI DAN TOLERANCIJE: DA LI SMO TOLERANTNI PREMA DRUGIMA? (VIDEO)

Maja Kamenov, Odbor za ljudska pravaNetolerancija ili diskrimancije i predrasude po osnovu nacionalne pripadnosti, etičkog porekla, invadiliteta ali i po osnovu pola i roda su i dalje raširene, ocenjuju aktivisti za ljudska prava na Međunarodni dan tolerancije. Nišlije se slažu da smo kao društvo netolerantni i da je zabrinjavajuće što su predrasude i stereotipi izraženi i kod dece i mladih.

Bahatost i nekultura u saobraćaju, prodavnicama, redovima samo pokazuju da kao društvo nismo mnogo tolernatni. To potvrđuju i same Nišlije.

Na Međunarodni dan tolerancije iz Kancelarije za ljudska i manjinska prava ističu da se ovaj dan prvi put u Srbiji obeležava sa jasno definisanom politikom vlade za sprečavanje diskriminacije u društvu. Ipak, netolerenacija i predrasude su još dosta rašireni u Srbiji, uprkos tome što Ustav i zakoni izričito zabranjuju bilo kakvu disskiminaciju, kažu u niškom Odboru za ljudska prava.

Prema poslednjim podacima istraživanja, građani Rome, Albance i Hrvate vide kao naviše diskriminisane manjinske grupe u Srbiji. Drugačije rečeno, netolernacija po osnovu nacionalne pripadnosti, etičkog porekla, invaliditeta ali i po osnovu pola i roda su i dalje najučestalije. Zabrinjavajuće je što je sve to izraženo i kod dece i mladih.

Međunarodni dan tolerancije u svetu se obeležava od 1996. godine. Prema Deklaraciji Ujedinjenih nacija tolerancija je definisana kao prihvatanje činjenica da ljudska bića, prirodno različita po izgledu, položaju, govoru, ponašanjima i vrednostima, imaju pravo da žive i budu to što jesu.

***Ovaj projekat sufinansiran je sredstvima Grada Niša. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com