TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo Ekonomija Udarne

PRIVREDNICI IZ BUGARSKE ŽELE VIŠE DA INVESTIRAJU U SRBIJU (VIDEO)

Privrede Bugarske i Srbije imaju sve preduslove i potencijale da dobro sarađuju, a obostrani interes je da se poveća obim trgovinske razmene, poboljša struktura robne razmene u oblasti mašino i auto industrije, kao i u oblasti turizma, zaključeno je na sastanku u Nišu između privrednika iz Bugarske i Srbije. Inicijativa koja treba sa koristi sve prednosti prekogranične i regionalne saradnje pokrenuta je još pre dve godine, a realizuje se nakon prošlogodišnjeg susreta bugarskog i sprskog predsednika u Caribrodu.

Politički odnosi Srbije i Bugarske su na najvišem nivou i oni bi trebalo da predstavljaju dobru šansu za jačanje privredne saradnje i povećanje obima trgovinske razmene. To znači da trenutno ne postoje prepreke da bugarske i srpske firme više i bolje sarađuju zbog čega je u Nišu organizovan sastanak privredne bugarske delegacije sa preduzećima sa Nišavskog, Pirtoskog i Topličkog okruga.

“Očekujem da saradnja bude povećana u oblasti mašinoindustrije, zatim u proizvodnji auto delova, ali u razmeni poljoprivednih proizvoda kao I u oblasti turizma”, kaže predsednik Trgovinsko-industrijske komore Bugarske, Cvetan Simeonov.

U 2021. godini više od pola miliona bugarskih turista posetilo je Srbiju, a isto toliko srpskih turista boravilo je u Bugarskoj.

Obim trgovinske razmene je tokom prošle godine dostigao milijardu i po evra, što je veliki uspeh jer poslednje dve godine zbog kovida su bile kritične”,  Petko Dojkov, ambasador Republike Bugarske u Srbiji

Bugarske kompnije se interesuju za nove investicije u Srbiji jer ovde postoje dobri uslovi i širićemo saradnju u svim oblastima”, ističe Dima Jotov, privednica iz Bugarske. 

U Srbiji trenutno posluje oko 700 bugarskih firmi.

Potencijal saradnje je veliki jer protok robe, finansija, kapatila i ljudi je trenutno slobodan i to je olakšavajuća okolnost, a pobljšana je saobraćajna infrastruktura između Srbije i Bugarske”, ističe direktor RPK Niš, Aleksandar Milićević.

Delegacija bugarskih privrednika posetila je i Slobodnu zonu Pirot, kao i Naučno-tehnološki park u Nišu kako bi ostvarili direktnu komunikaciju i uspostavili saradnju sa potencijalnim partnerima.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com